investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve středu ustoupily

01.02.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie ve středu ustoupily po rozhodnutí Fedu ponechat úrokové sazby na stejné úrovni a po náznaku předsedy Jeroma Powella, že centrální banka na svém příštím zasedání v březnu nezačne snižovat sazby. Technologický index Nasdaq Composite ve středu klesl o více než 2.2 %. Referenční index S&P 500 se obchodoval zhruba o 1,6 % níže poté, co se v úterý propadl mírně pod své rekordní maximum. Blue-chip Dow Jones mezitím klesl o skromnějších 0,8 %.

Wall Street při očekávání středečního rozhodnutí Fedu o sazbách hledala vodítka, kdy by Fed mohl sazby snížit. Několik velkých se jim dostalo: Ve svém programovém prohlášení Fed poznamenal, že neočekává, že bude vhodné snížit úrokové sazby, dokud nebude mít "větší jistotu", že inflace klesne na 2 %. "Nemyslím si, že je pravděpodobné, že by výbor dosáhl určité úrovně důvěry" do březnového zasedání, řekl Powell na následné tiskové konferenci. Akcie již měly za sebou těžký začátek dne poté, co první várka výsledků technologických gigantů investory do značné míry neuspokojila. Microsoft a Alphabet spolu s výrobcem čipů AMD se v úterý dostaly do popředí. Všechny tři akcie byly ve středu zasaženy, přičemž více než 7% poklesy mateřské společnosti Google předčily poklesy AMD a Microsoftu. Špatný začátek technologických gigantů, od nichž se očekává, že v letošní výsledkové sezóně odvedou většinu těžké práce pro index S&P 500, by mohl Wall Street znervóznit - přinejmenším do doby, než přijdou na řadu Apple, Amazon a Meta ve čtvrtek večer. 

Tyto tři akcie (s celkovou tržní kapitalizací 5,2 bilionu dolarů) se podílely na rekordních výsledcích širšího trhu v uplynulém roce, ale po úterním zveřejnění výsledků se dostávají do úzkých. Všechny tři společnosti vykázaly působivá růstová čísla (zejména AMD s meziročním nárůstem tržeb z datových center o 38 % a 75 % zvýšením odhadů prodejů čipů do roku 2024) a znovu rozjely vlak umělé inteligence. Zároveň tyto společnosti nevyday výrazně negativní výhledy na ekonomiku v dalších kvartálech. Co se tedy děje? Skutečnost je taková, že tyto výsledky nebyly tak dokonalé jak se očekávalo, kdy si investoři dokonalost na těchto akciích nacenili: tyto tři akcie obchodují s průměrným 35násobným forwardovým násobkem P/E. Pro představu, index S&P 500 se obchoduje na 22násobku. Podle těchto výsledků je růst dobrý, ale ne nijak závratně dobrý.

Akcie regionálních amerických bank ve středu klesly, přičemž je táhl dolů 37% propad akcií společnosti New York Community Bancorp poté, co snížila dividendu a vykázala nečekanou ztrátu, což obnovilo obavy o zdraví podobných věřitelů. Index KBW Regional Banking klesl o téměř 4 %, čímž se dostal na cestu k největšímu jednodennímu poklesu od 2. května loňského roku poté, co banka JPMorgan Chase oznámila, že kupuje zkrachovalou First Republic Bank.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Wall Street při očekávání středečního rozhodnutí Fedu o sazbách hledala vodítka, kdy by Fed mohl sazby snížit.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top