investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek rostly v reakci na výpovědi Jeroma Powella

08.03.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie ve čtvrtek rostly v reakci na výpovědi předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella. V čele opět stály technologické společnosti, když index Nasdaq Composite posílil až o 1,4 %, zatímco index S&P 500 přidal téměř 1 % a během seance se dotkl rekordních hodnot. Průmyslový index Dow Jones si připsal 0,5 %. Akcie v posledních dvou seancích rostly, když trh vyhodnotil Powellovy výslechy zákonodárců ohledně ekonomiky a měnové politiky, které nepřinesly žádné špatné zprávy ani překvapení. Šéf Fedu se držel opakování sdělení, že centrální banka s uvolněním politiky nespěchá, ačkoli uvedl, že snížení sazeb pravděpodobně přijde ještě letos.

Předseda Fedu Jerome Powell v uplynulých dvou dnech vypovídal před zákonodárci a zodpověděl mnoho otázek týkajících se nového kontroverzního pravidla, podle kterého musí velké banky držet větší rezervy proti budoucím ztrátám. Powell i předseda FDIC Martin Gruenberg ve čtvrtek uvedli, že očekávají změny tohoto pravidla v návaznosti na odpor věřitelů, komunitních skupin, republikánů a dokonce i některých demokratů. Tato kapitálová pravidla jsou nejagresivnější změnou v regulaci bank od finanční krize v roce 2008 negativní následky sahají od škod, které by mohlo způsobit americké ekonomice, až po způsoby, jakými by omezilo přístup k hypotékám pro znevýhodněné kupce nemovitostí. Ochota regulačních orgánů změnit to, co již navrhly, poukazuje na větší vliv, který mají velké banky ve Washingtonu, což je v ostrém kontrastu s tvrdým politickým dohledem, kterému byly vystaveny po finanční krizi v roce 2008.

Index S&P 500 se ve čtvrtek opět tlačí k rekordnímu závěru, což vyvolává otázku, zda akcie nedosahují nadhodnocených hodnot. Jednou z klíčových věcí, podporujících akcie je růst marží. Zatímco valuace se natahují, zdá se, že zlepšující se příběh marží to částečně ospravedlňuje. Tento rok má být co do marží mírně lepší pro společnosti v indexu S&P 500, než rok minulý. 

Zlato prodloužilo svou rally pohybující se v blízkosti svého historického maxima, když předseda Fedu Jerome Powell zopakoval záměr tvůrců politiky snížit v letošním roce sazby, pokud údaje o inflaci dopadnou podle očekávání. Drahý kov rostl již pátý den a dotkl se rekordní hodnoty 2 170 USD za unci. Drahý kov má tendenci růst, když úrokové sazby směřují dolů a americký dolar oslabuje. Americký dolar spadl asi o půl procenta díky těmto poněkud nadějným komentářům Powella. 


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Předseda Fedu Jerome Powell v uplynulých dvou dnech vypovídal před zákonodárci a zodpověděl mnoho otázek týkajících se nového kontroverzního pravidla, podle kterého musí velké banky držet větší rezervy proti budoucím ztrátám.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top