investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Americké akcie v pátek vzrostly

13.11.2023

Tržní události předchozího dne

Americké akcie v pátek vzrostly a zaznamenaly vítězný týden v čele s nejlepším dnem indexu Nasdaq Composite za posledních více než pět měsíců. Tento index, který se zaměřuje na technologické trhy, vyskočil o 2 %, což je jeho největší jednodenní procentuální zisk od 26. května. Index S&P 500 vzrostl o 1,6 %. Průmyslový index Dow Jones přidal téměř 1,2 %. Všechny tři indexy zakončily týden růstem, přičemž Nasdaq vzrostl o 2,4 %. Všech 11 sektorů indexu S&P 500 v pátek posílilo, přičemž nejvíce rostly akcie informačních technologií. Akcie čipů rostly poté, co společnost Taiwan Semiconductor oznámila skokový nárůst říjnových tržeb. Také vzrostly akcie výrobců Advanced Micro Devices, ASML, Broadcom, nebo Nvidie. Páteční zisky následovaly po celkově neutrálním týdnu. Investoři při tom všem ale zdánlivě ignorovali páteční předběžné výsledky listopadového průzkumu Michiganské univerzity, které ukázaly slabý spotřebitelský sentiment a vyšší inflační očekávání. Na tiskové konferenci po posledním zasedání Fedu Powell uvedl, že průzkum Michiganské univerzity je pouze jedním z údajů, které centrální banka používá ke sledování inflačních očekávání.

Předseda Fedu Jerome Powell ve čtvrtek zbrzdil rozjezd akciového trhu, když na konferenci prohlásil, že je příliš brzy na vyhlášení vítězství nad cenovými tlaky a nechal si otevřené dveře pro další zvýšení úrokových sazeb. Slabší poptávka dlouhodobějšího vládního dluhu USA mezitím zvýšila výnosy dluhopisů a zatížilo to i akcie. Trh dluhopisů se v pátek stabilizoval a výnos desetiletých státních dluhopisů se ustálil na úrovni 4,6 %. Trhy budou i nadále velmi rozkolísané, dokud nebudou lépe vyjasněny další politické kroky. Podle futures na federální fondy skupiny CME obchodníci nyní vidí větší pravděpodobnost, že Fed bude držet sazby na stejné úrovni alespoň v první polovině roku 2024. Ačkoli Jerome Powell uznal, že vyšší výnosy na desetiletých dluhopisech USA dělají práci za Fed ve snaze snížit inflaci, ironicky ale toto přiznání vedlo k tomu, že trhy začaly zaceňovat mírnější Fed a nakupovat dluhopisy, což výrazně snížilo jejich výnosy. Tím pádem trh zase pomalu vytváří prostor pro další růst sazeb. 

Agentura Moody's v pátek změnila výhled úvěrového hodnocení USA ze stabilního na negativní s odkazem na větší fiskální deficity a pokles dostupnosti dluhu. Jeden z předních analytiků agentury Moody's uvedl, že politická polarizace ve Spojených státech pravděpodobně zkomplikuje rozhodování o rozpočtu před prezidentskými volbami v roce 2024, což by mohlo oddálit případnou změnu výhledu ratingové agentury pro vládu zpět na stabilní výhled. "Jakákoli významná politická reakce, kterou bychom mohli vidět s ohledem na fiskální dluh, by pravděpodobně nenastala dříve než v roce 2025" řekl William Foster. Moody's obvykle "řeší" výhled, což znamená, že v případě negativního výhledu jej buď vrátí na stabilní, nebo přistoupí ke snížení ratingu, během 18 až 24 měsíců, uvedl. Tento proces však může trvat déle a bude záviset na opatřeních fiskální politiky, která budou přijata. Prostředí vyšších úrokových sazeb bude mít pravděpodobně za následek vyšší úrokové platby a vyšší deficity, uvedl Foster. V následujících 3 letech Spojené státy budou muset refinancovat třetinu svého státního dluhu, pokud úrokové sazby Fedu zůstanou na současné výši po delší dobu, výrazně to zvyšuje riziko státního bankrotu USA, které samo o sobě zatím ale není nijak velké. "A tak je z našeho pohledu otázkou, do jaké míry bude vláda schopna řešit tuto situaci prostřednictvím opatření fiskální politiky, která sníží deficity, ať už vyššími příjmy, nebo snížením primárních výdajů," řekl.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Ačkoli Jerome Powell uznal, že vyšší výnosy na desetiletých dluhopisech USA dělají práci za Fed ve snaze snížit inflaci, ironicky ale toto přiznání vedlo k tomu, že trhy začaly zaceňovat mírnější Fed a nakupovat dluhopisy, což výrazně snížilo jejich výnosy.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top