investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v pondělí oddechly

27.02.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie si v pondělí oddechly poté, co zakončily závratný týden na rekordních hodnotách, investoři se připravovali na blížící se aktualizaci inflace, která by mohla tuto rally otestovat. Průmyslový index Dow Jones a Nasdaq Composite se pohybovaly těsně pod nulou. Index S&P 500 odepsal o něco více a to 0,4 %. Společnost Berkshire Hathaway se přiblížila tržní hodnotě 1 bilionu USD poté, co konglomerát vedený Warrenem Buffettem vykázal druhý rok po sobě rekordní roční zisk. Buffett o víkendu ve svém výročním dopise akcionářům uvedl, že Berkshire je "postavena tak, aby dlouho vydržela", a vyjádřil uznání své pravé ruce Charliemu Mungerovi, který se na tom všem podílel.

Zvyšování zpětných odkupů akcií je známkou toho, že společnosti mají lepší pocit z vývoje americké ekonomiky. Společnosti jako Meta, Disney a Uber již oznámily v této výsledkové sezóně plány na zpětný odkup akcií. A podle údajů Deutsche Bank se tyto zpětné odkupy již dějí, přičemž členové indexu S&P 500 během prvního únorového týdne odkoupili vlastní akcie v hodnotě 63 miliard USD, což je nejvyšší jednotýdenní hodnota zpětného odkupu od května 2023. Potvrzuje to tak fakt, že společnosti provádějí zpětné odkupy nyní na vysokých cenách a emitují akcie na nízkých cenách, tedy opačně než by správně měly. Ředitel Deutsche Bank pro globální alokaci aktiv a akciovou strategii v USA vysvětlil, že s růstem zisků často následují zpětné odkupy. Korporace tyto peníze nejprve utratí za splácení dluhu. Poté jsou zbývající prostředky často využity na výplatu dividend, zvýšení kapitálových výdajů na reinvestice do společnosti a případně na zpětný odkup akcií. Odkupy akcií snižují celkový objem akcií v oběhu pro veřejnost, čímž se zvyšuje podíl investorů ve společnosti a jejich podíl na případných dividendách. To je pro investory vnímáno jako pozitivní, ale často je to první věc, která se v těžkých časech omezí. To znamená, že návrat zpětných odkupů lze považovat za známku toho, že se společnosti cítí být v silnější pozici než v několika minulých čtvrtletích, kdy se zpětné odkupy dostaly do útlumu.

Díky nadšení z akcií s umělou inteligencí si širší trh nadále připisuje působivé zisky. Výzkumný tým Deutsche Bank za tím vším před dnešním zahajovacím zvoněním uvedl několik čísel, která hraničí s ohromením:

1) Index S&P 500 se nyní posunul vpřed v 15 z posledních 17 týdnů. To se za posledních 50 let stalo pouze jednou, a to v roce 1989.

2) Pokud tento týden skončí index S&P 500 opět v plusu, bude to 16 z 18 pozitivních týdnů. Naposledy se tak stalo v roce 1971, krátce před koncem brettonwoodského systému. Dosažení 16 z 18 kladných týdnů by bylo rovněž společným rekordem od vzniku indexu.

3) Deutsche Bank v souvislosti s těmito zisky upozorňuje na několik oblastí, v nichž se tržní rally jeví jako zranitelná: tento týden uslyšíme řadu názorů úředníků z Fedu a dozvíme se klíčový údaj o indexu PCE. Problémem pro trhy by mohla být přetrvávající inflace, protože by to znamenalo, že centrální banky budou muset udržovat sazby na vyšší úrovni po delší dobu. Když totiž zpráva o indexu spotřebitelských cen v USA za leden zaznamenala překvapení směrem nahoru, vedlo to k poklesu indexu S&P 500 o -1,37 % v ten den. Jedná se tedy o téma, vůči kterému jsou trhy stále zranitelné.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Zvyšování zpětných odkupů akcií je známkou toho, že společnosti mají lepší pocit z vývoje americké ekonomiky. Společnosti jako Meta, Disney a Uber již oznámily v této výsledkové sezóně plány na zpětný odkup akcií.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top