investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí posunuly výše

30.01.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie se v pondělí posunuly výše a zaznamenaly další rekordní uzavírací hodnotu, investoři se připravovali na náročný týden plný aktualizací výsledků velkých technologických společností, rozhodnutí Fedu o úrokových sazbách a klíčové zprávy o zaměstnanosti v USA. Průmyslový index Dow Jones se posunul o 0,6 % výše, zatímco index S&P 500 vzrostl o 0,8 % a zahájil týden novými rekordy. Technologický Nasdaq  si připsal 1 %.

Vzhledem k tomu, že pět ze "sedmičky velkolepých" technologických společností bude oznamovat své hospodářské výsledky, vypadá to na kritický týden pro akcie. Velké technologické firmy byly hnacím motorem nedávných rekordních zisků indexu S&P 500 a pozornost se zaměří na to, zda se jejich úsilí v oblasti umělé inteligence a propouštění vyplácí. Obavy o zdraví čínské ekonomiky mezitím podnítil hrozící neúspěch developerského gigantu Evergrande. Hongkongský soud nařídil likvidaci této nesmírně zadlužené společnosti, což je považováno za milník v realitní krizi, která otřásá druhou největší světovou ekonomikou.

V čele pondělního mírného růstu v odpoledním obchodování stály akcie technologických firem, které pomohly zvýšit index Nasdaq Composite o 0,6 %. Akcie společnosti Tesla vyskočily až o 3 % a odrazily se tak od prudkého výprodeje z minulého týdne poté, co tento gigant v oblasti elektromobilů nabídl nepříznivý výhled výroby pro rok 2024. Akcie společností Nvidia, Meta a Microsoft vzrostly zhruba o 1 %. Apple byl jedinou akcií ze skupiny "velkolepé sedmičky", která se obchodovala níže, přibližně o 0,5 %. Rally na akciovém trhu se stále točí kolem technologií. Například od počátku roku akcie NVIDIA tvoří 33 % růstu celého indexu Nasdaq Composite a zhruba 50% růstu skupiny akcií FANG+. Stratégové vyzývají k rozšíření tržní rally, ale podle nových údajů společnosti FactSet se očekává, že tahounem růstu zisků ve 4. čtvrtletí v indexu S&P 500 budou právě velké technologické společnosti a nikoliv zbytek trhu. Trh tak tyto velké společnosti vnímá jako "bezpečný přístav" uprostřed mnohých ekonomických nejistot. Pět z těchto trhem oblíbených společností - Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon a Meta - má tento týden oznámit čtvrtletní výsledky. Očekává se, že zisky společností Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta a Nvidia vzrostou ve čtvrtém čtvrtletí dohromady o 53,7 %. Zatímco u ostatních 494 společností v indexu S&P 500 se očekává pokles o -10,5 %.

Futures na ropu v pondělí klesly a ustoupily od počátečního růstu poté, co Íránem podporovaní ozbrojenci o víkendu zabili v Jordánsku tři americké vojáky. Ceny ropy klesly poté, co hongkongský soud nařídil čínskému developerovi Evergrande likvidaci. Podle tohoto rozhodnutí není společnost, jejíž hodnota kdysi činila přibližně 50 miliard USD, schopna plnit svůj restrukturalizační plán. Ropa West Texas Intermediate klesla o více než 1 % a obchodovala se kolem 77 USD za barel. Ropa minulý týden vzrostla o více než 6 %, když obchodníci vyhodnotili, co pro ceny ropy znamená širší eskalace napětí na Blízkém východě. Íránem podporovaní povstalci Hútíové pokračovali v útocích na plavidla v oblasti Rudého moře, což přimělo nákladní společnosti ke zpoždění nebo přesměrování dodávek. Útoky sice vzbudily pozornost obchodníků, ale v tuto chvíli nedošlo k žádnému skutečnému přerušení dodávek ropy.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Vzhledem k tomu, že pět ze "sedmičky velkolepých" technologických společností bude oznamovat své hospodářské výsledky, vypadá to na kritický týden pro akcie.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top