investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Americké akcie po nejhorším výprodeji za poslední měsíce posílily

02.02.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie po nejhorším výprodeji za poslední měsíce posílily. Referenční index S&P 500 vzrostl o 1,2 %, zatímco index Dow Jones si připsal téměř 1 %. Technologický Nasdaq, který ve středu utrpěl více než 2% pokles, vedl ve čtvrtek růst o 1,3 %.

Finanční svět se tento týden pohybuje rychle a zběsile, ale v centru pozornosti ve čtvrtek ráno zůstal Fed. Předseda Fedu Jerome Powell sice upevnil obrat v plánech centrální banky ohledně úrokových sazeb, ale dal investorům, kteří očekávají rychlé snížení úrokových sazeb, výstrahu. Naznačil, že považuje za nepravděpodobné, že by banka začala snižovat sazby na příštím zasedání Fedu v březnu. Po závěrečném zvonění se dostanou do centra pozornosti členové "velkolepé sedmičky". Apple, Amazon a Meta budou reportovat své hospodářské výsledky. Úterní první várka výsledků velkých technologických společností Microsoft a Alphabet nesplnila vysoká očekávání investorů, což poslalo tyto akcie dolů.

Předseda Fedu Jerome Powell ve středu ocenil odolnost americké ekonomiky navzdory vyšším úrokovým sazbám a poznamenal, že ekonomika "roste solidním tempem". A nejnovější prognózy atlantského Fedu ukazují, že na obzoru nemusí být žádné známky zpomalení. Ve čtvrtek se odhad HDPNow atlantského Fedu pro hospodářský růst v prvním čtvrtletí posunul na 4,2 % z 3 % 26. ledna. Čerstvé údaje ukázaly, že výdaje ve stavebnictví v prosinci vzrostly více, než se očekávalo, a čerstvé údaje ze zprávy ISM o podnikání ve zpracovatelském průmyslu ukázaly, že poklesy v tomto sektoru pravděpodobně dosáhly svého dna. 

Lednová zpráva o zaměstnanosti USA bude zveřejněna v pátek ráno a očekává se, že ukáže určité známky ochlazení na trhu práce, který se v průběhu roku 2023 ukázal být odolnější, než mnozí očekávali. Očekává se, že měsíční zpráva o trhu práce od Úřadu pro statistiku práce ukáže, že nově zaměstnaných mimo zemědělství v lednu vzrostlo o 185 000, zatímco míra nezaměstnanosti se oproti předchozímu měsíci zvýšila na 3,8 %. V prosinci americká ekonomika vytvořila 216 000 pracovních míst, zatímco míra nezaměstnanosti nečekaně zůstala na 3,7 %. Hlavní ekonom EY Gregory Daco se domnívá, že trh práce změkčuje, ale v pátečním hlavním čísle se to neprojeví. Místo toho bude Daco doporučuje sledovat nedostatečnou diverzitu přírůstku pracovních míst (například ve 4Q23 83 % přírůstku nově zaměstnaných tvořily zaměstnanci ze sektoru zdravotnictví a státní pozice). Stejně jako v předchozích měsících je oslabování viditelné ve sníženém růstu počtu pracovních míst napříč odvětvími, sníženém počtu odpracovaných hodin a oslabení indexu mezd. Růst počtu pracovních míst by tak mohl v roce 2024 zpomalit.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Finanční svět se tento týden pohybuje rychle a zběsile, ale v centru pozornosti ve čtvrtek ráno zůstal Fed. Předseda Fedu Jerome Powell sice upevnil obrat v plánech centrální banky ohledně úrokových sazeb, ale dal investorům, kteří očekávají rychlé snížení úrokových sazeb, výstrahu.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top