investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk

09.05.2024
autojaponskotržby

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie byly ve středu smíšené

30.11.2023

Tržní události předchozího dne

Americké akcie byly ve středu smíšené, protože investoři trávili aktualizované údaje, které ukázaly, že americká ekonomika rostla rychleji, než bylo dříve hlášeno ve třetím čtvrtletí. Dow Jones Industrial Average sotva skončil nad nulou, zatímco benchmark S&P 500 a technicky Nasdaq Composite klesly o 0,1 %.

Naděje na změnu politiky vzrostly poté, co guvernér Fedu Christopher Waller řekl, že není „žádný důvod“ trvat na tom, aby sazby zůstaly „opravdu vysoké“, pokud bude inflace trvale ochlazovat. Zatímco guvernérka Fedu Michelle Bowmanová se lišila, jiní představitelé zopakovali Wallerovy holubičí komentáře, přičemž prezident chicagského Fedu Austan Goolsbee vyjádřil obavy z udržování sazeb „příliš dlouho příliš vysoko“. Vlivný investor Bill Ackman je jedním z těch, kteří nyní sázejí, že Fed začne snižovat sazby dříve, než se očekávalo, s tím, že tento krok by mohl přijít již v prvním čtvrtletí. Dluhopisy rozšířily zisky podpořené holubičími komentáři, přičemž 10letý výnos státní pokladny –  klesl asi o 6 bazických bodů na přibližně 4,27 %. Čerstvé údaje o americkém HDP za třetí čtvrtletí ukázaly, že americká ekonomika rostla v minulém čtvrtletí anualizovaným tempem 5,2 %, revidováno oproti předchozímu tempu 4,9 %.

Spekulativnější oblasti akciového trhu jsou opět v akci. Oblasti, které na celém trhu po většinu minulého roku zaostávaly, protože se investoři obávali vyšších úrokových sazeb, se během listopadu dostaly výše. Index regionálních bank S&P tento měsíc vzrostl o více než 16 %, včetně nárůstu o více než 2 % ve středu. Vlajková Ark Innovation ETF od Cathie Wood vstoupila do měsíce s meziročně o něco málo více než 10 %. Meme akcie také prudce rostou, přičemž široký Roundhill Meme ETF v listopadu vzrostl o 24 % a oblíbená meme akcie GameStop jen ve středu vzrostla o více než 20 %. Obchodníci se rozhodli, že i když stále vydělává téměř 4,5 %, hotovost je nezajímavá ve srovnání s rychlými zisky v široké škále rizikových aktiv. Kořenem toho je strach z promeškání neboli „FOMO“ rally, je to očekávání, že sazby budou klesat, a to je skutečně pádný důvod pro nárůst rizikových aktiv. To však neznamená, že současné tržní narativy stále nenesou žádná rizika.

Existují obavy, že obchodníci s akciemi se více zamilovali do vyhlídky na snížení, aniž by plně zvážili proč. Pokud bychom dosáhli měkkého přistání, proč by byl Fed ochoten snížit již v květnu? Potřebovali by vidět trvalou 2% inflaci. Vzhledem k tomu, že tam ještě nejsme, se to zdá předčasné. Růst americké ekonomiky nadále překvapuje směrem nahoru, zatímco inflace klesá. Nová data z Bureau of Economic Analysis odhalila, že americká ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí anualizovaným tempem 5,2 %, revidováno směrem nahoru z 4,9 % hlášených v předběžném odhadu před měsícem.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Spekulativnější oblasti akciového trhu jsou opět v akci. Oblasti, které na celém trhu po většinu minulého roku zaostávaly, protože se investoři obávali vyšších úrokových sazeb, se během listopadu dostaly výše.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top