investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Pražské energetice loni klesl čistý zisk o 6,5 procenta

06.05.2024
energetikatržbyčesko

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Akcie ve čtvrtek znovu uzavřely hluboko v červených číslech

27.10.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie ve čtvrtek znovu uzavřely hluboko v červených číslech, investoři nadále zvažují dopady neuspokojivých zpráv o výsledcích velkých technologických společností spolu s rostoucími výnosy z dluhopisů. V čele poklesu stál technologický Nasdaq Composite, který se propadl přibližně o 1,8 %, zatímco index S&P 500 klesl zhruba o 1,2 %. Průmyslový index Dow Jones se propadl přibližně o 0,8 %. Akcie technologických společností zůstávají pod tlakem poté, co ve středu zaznamenaly nejhorší jednodenní výkon za posledních osm měsíců. Rostou obavy, že ocenění akcií je ve světě prudce rostoucích výnosů státních dluhopisů příliš vysoké. Ve čtvrtek Evropská centrální banka poprvé po více než roce ponechala úrokové sazby na stejné úrovni (na 4,5 %) po deseti zvýšeních sazeb v řadě.

Předběžný odhad hrubého domácího produktu USA za třetí čtvrtletí, který provedl Úřad pro ekonomickou analýzu, ukázal, že ekonomika v tomto období rostla anualizovaným tempem 4,9 %, tedy rychleji, než předpokládal konsenzus. Silné údaje přicházejí navzdory mantře Fedu o vyšších a dlouhodobějších úrokových sazbách, která nedokázala omezit amerického spotřebitele. Další rozhodnutí Fedu o úrokových sazbách je naplánováno na 1. listopadu. Tento silný údaj pravděpodobně již odráží vysoké výnosy dluhopisů a vyšší inflační očekávání v USA. Vyšší inflační očekávání oddalují cestu ke snižování úrokových sazeb. 

Podle ekonomů však prudký nárůst aktivity nemusí nutně znamenat, že ekonomika opět zrychluje. Skok HDP ve třetím čtvrtletí znamená, že je nyní nepravděpodobné, že by před koncem roku začala recese. Nicméně velká část tohoto růstu byla způsobena prudkým poklesem míry úspor, silným nárůstem vládních výdajů a skokovým nárůstem akumulace zásob, což jsou jen jednorázové vlivy. Objevují se také známky toho, že zpřísňování měnové politiky zatěžuje investiční výdaje, a vzhledem k tomu, že finanční podmínky se stále zpřísňují v nadcházejícím čtvrtletí může nastat prudký pokles. Většina tohoto oslabení se pravděpodobně projeví v první polovině roku 2024. Hlavní ekonom EY Gregory Daco souhlasil a ve čtvrteční poznámce napsal: "I když tyto známky ekonomické síly budou podporovat spekulace, že ekonomika opět zrychluje, neočekáváme, že tak silná dynamika bude trvalá." Analytik dodal: "Nedávné rychlé zpřísnění finančních podmínek, které bylo podpořeno nárůstem výnosů z dluhopisů, představuje podstatnou překážku pro podnikatelské investice a spotřebitelské výdaje." V kombinaci s "přísnějšími úvěrovými podmínkami, opětovným zahájením splácení studentských půjček, jistotou ohledně zpožděného dopadu měnové politiky a křehkým globálním ekonomickým prostředím se růst reálného HDP bude pravděpodobně několik čtvrtletí pohybovat pod trendem". Předpokládáme, že po očekávaném růstu o 2,4 % v roce 2023 vzroste reálný HDP v roce 2024 o nevýrazných 1,4 %."

Společnost Amazon ve čtvrtek zveřejnila výsledky za třetí čtvrtletí, které překonaly odhady čistých tržeb a zisku na akcii, ale nedosáhly na příjmy z cloudových služeb. Akcie Amazonu v aftermarketu vzrostly o přibližně 5 %. Tento týden byl ve znamení smíšených výsledků v oblasti cloudu. V úterý společnost Microsoft vykázala lepší než očekávaný růst svého cloudového byznysu Azure, zatímco čísla o růstu cloudu společnosti Alphabet zklamala. Cloudová divize společnosti Amazon Web Services mírně zaostala za očekáváním analytiků, když dosáhla čistých tržeb ve výši 23,06 miliardy USD, zatímco Wall Street očekával 23,13 miliardy USD. 


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Předběžný odhad hrubého domácího produktu USA za třetí čtvrtletí, který provedl Úřad pro ekonomickou analýzu, ukázal, že ekonomika v tomto období rostla anualizovaným tempem 4,9 %, tedy rychleji, než předpokládal konsenzus.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top