investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Akcie ve čtvrtek skončily na nižší úrovni

13.10.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie ve čtvrtek skončily na nižší úrovni, čímž přerušily čtyřdenní vítěznou sérii, protože výnosy dluhopisů se zvýšily a investoři se zabývali zprávou o inflaci, která ukázala, že celková inflace zůstává odolná. Průmyslový index Dow Jones klesl přibližně o 0,5 %, zatímco index S&P 500 se snížil o 0,6 %. Technologický Nasdaq Composite se rovněž snížil o 0,6 %. Ceny ropy držely na stabilní úrovni, zatímco nálada na trhu zůstává napjatá, protože Izrael shromažďuje síly pro očekávaný pozemní útok na Gazu. Futures kontrakty na ropu se pohybovaly beze změny kolem 83,50 USD za barel, zatímco futures kontrakty na ropu Brent mírně stouply a obchodovaly se nad 86 USD.

Čtvrteční zpráva o indexu spotřebitelských cen ukázala, že celková inflace se v září udržela na stejné úrovni, přičemž ceny rostly o něco rychleji, než ekonomové očekávali. Spotřebitelské ceny se v září oproti loňskému roku zvýšily o 3,7 %, což odpovídá srpnovému nárůstu. Meziměsíčně se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,4 %. Výnosy desetiletých i třicetiletých státních dluhopisů byly ve čtvrtek vyšší. Po několika dnech poklesu se výnos 30leté státní pokladny vyšplhal nad 4,85 %. Jedná se pravděpodobně o známku vyššího inflačního očekávání v reakci na odolnou inflaci. Pozornost byla upřena také na výsledkovou sezónu za třetí čtvrtletí. Akcie společnosti Delta klesly o více než 2 %, protože společnost snížila výhled zisku kvůli rostoucím cenám pohonných hmot. Další na řadě budou některé z největších finančních institucí v USA, přičemž v pátek se očekává zveřejnění výsledků společností JPMorgan Citi, Wells Fargo a BlackRock.

Po létě plném silných ekonomických údajů a růstu akciových trhů došlo v srpnu a září na trzích k jasnému posunu. Index sledovaný společností Wells Fargo ukázal, že šlo o jeden z nejvýraznějších posunů v náladě na trhu za poslední roky. Index zvířecí nálady (ASI) klesl ze srpnové hodnoty 0,69 na 0,1 v září. To znamenalo největší jednoměsíční pokles od března 2020. Index se skládá z pěti faktorů: S&P 500, indexu spotřebitelské důvěry, výnosové křivky, indexu VIX a indexu nejistoty hospodářské politiky.  "V ekonomice se začínají objevovat trhliny a zdá se, že pokles zářijového indexu ASI to odráží," napsal ve čtvrtek ekonomický tým Wells Fargo. "Zatímco jádrové inflační tlaky nadále polevují, domácnosti jsou vystaveny stále většímu tlaku, protože úrokové sazby stále rostou na rozdíl od reálného disponibilního příjmu domácností. Vzhledem k tomu, že rostoucí reálné úrokové sazby působí na ekonomiku jako protivítr, očekáváme, že růst reálného HDP bude v příštím roce záporný a míra nezaměstnanosti se poněkud zvýší."


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Čtvrteční zpráva o indexu spotřebitelských cen ukázala, že celková inflace se v září udržela na stejné úrovni, přičemž ceny rostly o něco rychleji, než ekonomové očekávali.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top