investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Pražské energetice loni klesl čistý zisk o 6,5 procenta

06.05.2024
energetikatržbyčesko

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Akcie v úterý posílily

25.10.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie v úterý posílily v souvislosti s lehkým pádem výnosů desetiletých státních dluhopisů, ale nervozita z výsledkové sezóny se podepsala na investorech, což se odrazilo na denní volatilitě trhu. Průmyslový index Dow Jones vyskočil o více než 0,6 %, index S&P 500 vzrostl o více než 0,7 % a index Nasdaq Composite se zvýšil o téměř 1 %. Desetiletý výnos se posunul na 4,84 %.

Včera jsme se dočkali balíčku výsledků velkých amerických společností:

  • Akcie General Electric v úterý odpoledne vzrostly o více než 7 % poté, co společnost vykázala lepší zisky, než Wall Street očekávala, a zvýšila očekávání celoročního zisku na akcii v roce 2023.
  • Akcie společnosti Coca-Cola vzrostly o více než 3 %, společnost vykázala lepší než očekávané tržby a zisk na akcii za poslední čtvrtletí. Firma zvýšila očekávání zisku na akcii a organických tržeb za celý rok.
  • Společnost Spotify vykázala vyšší zisk na akcii i tržby, než očekávali analytici. Akcie vzrostly zhruba o 10 %.
  • General Motors stáhl svůj výhled zisku na rok 2023 kvůli skokovému nárůstu nákladů souvisejících se stávkami UAW, akcie ztrácí téměř 3 %.
  • Společnost Microsoft v úterý po závěrečném zvonění oznámila své čtvrtletní výsledky a překonala očekávání analytiků ohledně tržeb a zisku na akcii, akcie vzrostly o 4,6 % v aftermarketu. 
  • Mateřská společnost Googlu Alphabet taktéž překonala očekávání analytiků ohledně tržeb a zisku na akcii, ale špatné výsledky cloudové divize společnosti vedly k poklesu akcií -5 % v aftermarketu. 
  • Visa překonala, akcie rostly o 2,6 %. Velká většina společností co dnes vykázala výsledky překonala očekávání. 

Dlouho diskutovaná postpandemická recese se možná konečně blíží. Indikátor inverzní výnosové křivky má dokonalou bilanci 8:8, když předpovídal každou recesi od druhé světové války. "Od srpna jsem trochu pesimističtější," řekl Campbell Harvey, profesor Duke a kanadský ekonom, který vytvořil indikátor inverzní výnosové křivky. Harvey již dříve vyzval Federální rezervní systém, aby přestal zvyšovat úrokové sazby, a domnívá se, že další zvyšování v průběhu roku 2023 způsobí "značný" stres. "Funguje to se zpožděním a my to teď prostě ještě nevidíme," řekl Harvey. Největší obavy Harveyho z inverzního vývoje výnosové křivky vzbuzuje způsob, jakým k němu dochází. Inverze se může odvíjet dvěma způsoby. Jedním z nich je, že krátkodobé výnosy rychle klesnou, čímž se dostanou pod úroveň desetiletých výnosů, a tím inverze skončí. K tomuto pohybu, známému jako strmost býků, často dochází těsně před tím, než Fed sníží úrokové sazby. Na současném trhu však došlo k jinému scénáři, známému jako medvědí strmost. To je situace, kdy růst desetiletého výnosu způsobí, že se křivka vrátí do své obvyklé polohy, kdy krátkodobé sazby vynášejí méně než dlouhodobé. Problémem této cesty je, že spotřebitelům a podnikům pak zůstávají nejvyšší dlouhodobé úrokové sazby za posledních zhruba 16 let. To zvyšuje náklady na půjčky pro běžné lidi, kteří se snaží koupit si auto nebo bydlení. Omezuje to také podniky, které potřebují úvěry ke své činnosti, a mohlo by to nakonec zpomalit růst pracovních míst, pokud by podniky přestaly expandovat. "Dlouhodobá sazba je mnohem důležitější než krátkodobá, protože dlouhodobá sazba je více v souladu s podnikatelskými rozhodnutími, pokud jde o investice," řekl Harvey. "Když děláte investici, investici, obvykle to není investice na 90 dní. Je to dlouhodobější investice. Může být tříletá, pětiletá nebo i delší."


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Dlouho diskutovaná postpandemická recese se možná konečně blíží. Indikátor inverzní výnosové křivky má dokonalou bilanci 8:8, když předpovídal každou recesi od druhé světové války.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top