investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Akcie v pondělí uzavřely v zelených číslech

21.11.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie v pondělí uzavřely v zelených číslech poté, co si připsaly třetí vítězný týden v řadě, naděje na ústup od zvyšování úrokových sazeb v USA přetrvávají. Index S&P 500 uzavřel o 0,7 % výše, zatímco index Dow Jones vzrostl o více než 0,5 %. Technologický Nasdaq Composite si připsal více než 1 % a zakončil tak pozitivně první den zkráceného obchodního týdne. Podnětem k další debatě ohledně sazeb by mohlo být úterní zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu (FOMC minutes). Vzhledem k malému počtu ekonomických událostí a čtvrtečnímu svátečnímu dni na Den díkůvzdání by však obchodování mohlo zůstat utlumené.

Pozornost bude upřena na finanční výsledky společnosti Nvidia, které budou zveřejněny rovněž v úterý. Poslední zpráva o výsledcích hospodaření tohoto výrobce čipů způsobila všeobecný růst akcií, když se rozběhl cyklus propagace umělé inteligence. Společnost Nvidia v pondělí uzavřela na rekordním maximu a její akcie vzrostly o více než 2 %.

Společnost Microsoft rovněž uzavřela na historickém maximu poté, co odvolání Sama Altmana z OpenAI vyvolalo na Wall Street šok. Po víkendovém sporu se Altman a jeho kolega a spoluzakladatel OpenAI Greg Brockman připojili k Microsoftu a podle generálního ředitele Microsoftu Satya Nadelly povedou nový tým pro výzkum pokročilé umělé inteligence. Akcie Microsoftu se celý den obchodují výše a vzrostly o více než 2,2 %. Tento krok přichází poté, co odvolání Sama Altmana z OpenAI vyvolalo o víkendu šok v technologickém světě a překvapilo všechny od generálního ředitele Microsoftu Satya Nadelly až po investory na Wall Street a rizikové investory v Silicon Valley. Akvizice Altmana je pro Microsoft velkou výhrou, neboť Sam Altman patří k největším vizionářům v oboru umělé inteligence a urputně pracuje na vytvoření všeobecné umělé inteligence, která má zvládat širokou škálu lidských úkonů. 

Timur Barotov, analytik BHS

„Pozornost bude upřena na finanční výsledky společnosti Nvidia, které budou zveřejněny rovněž v úterý. Poslední zpráva o výsledcích hospodaření tohoto výrobce čipů způsobila všeobecný růst akcií, když se rozběhl cyklus propagace umělé inteligence.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top