investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Akcie v pondělí skončily smíšeně

03.10.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie v pondělí skončily smíšeně, přičemž Nasdaq vedl na začátku nového čtvrtletí obchodování poté, co američtí zákonodárci zabránili uzavření vlády, a po zveřejnění ostře sledovaných údajů o dodávkách automobilů. Index S&P 500 se v závěru obchodování otočil těsně nad nulovou hranicí a index Dow Jones Industrial Average klesl přibližně o 0,2 %. Technologický Nasdaq Composite vzrostl zhruba o 0,7 %. Referenční desetiletý výnos vzrostl a v pondělí se nacházel těsně pod 4,7 %, přičemž se pohyboval kolem více než patnáctiletých maxim.

Je dobře zdokumentováno, že akcie "velkolepé sedmičky" byly v letošním roce hlavním motorem růstu indexu S&P 500. Někteří stratégové z Wall Street se domnívají, že ztráty by mohly být pro celkový index zdravé.  "Ve skutečnosti si myslím, že by pro trh bylo zdravé, kdyby se vytvořilo prostředí podobné tomu, které začalo na začátku června, kdy jste začali pozorovat vybírání zisků v této malé skupině akcií, ale zároveň jste viděli zlepšení šíře pod povrchem" řekla hlavní investiční stratéžka společnosti Charles Schwab Liz Ann Sonders. Šíře trhu, což znamená, že zisky jsou rozloženy napříč společnostmi, a ne jen od několika vybraných jmen, je považována za klíčový znak zdraví akciového trhu. Jak vysvětluje Sonders, společnosti z Magnificent Seven jsou jako generálové, kteří vedou armádu. Pokud se zbytek ze 493 společností neboli "vojáků" nezúčastní, bude armáda ze své podstaty slabší bez ohledu na to, jak silní generálové jsou.

Ropa v posledním čtvrtletí vzrostla v průměru o 28 % a dosáhla tak svých letošních maxim, ale někteří lidé na Wall Street neočekávají, že se tyto ceny udrží. "Na ropu máme medvědí pohled, předpovídáme, že průměrná cena ropy Brent ve 4. čtvrtletí bude 82 USD a v roce 2024 74 USD," napsal vedoucí globálního výzkumu komodit Citi Ed Morse a jeho tým. Ceny ropy se po snížení produkce OPEC+ a omezení dodávek ze strany Saúdské Arábie a Ruska do konce roku vyvíjely v růstovém trendu. Ceny podpořilo také Rusko, které omezilo vývoz. To vedlo k "růstu ropy, ale ve 4. čtvrtletí 23. roku se bude pohybovat níže, s dalším poklesem v roce 2024," uvádí se v poznámce. V pondělí ropa West Texas Intermediate (CL=F) snížila dřívější zisky a uzavřela těsně pod 90 dolary za barel. 

Kongres v sobotu překvapivě uzavřel na poslední chvíli dohodu, která zabránila uzavření vlády, jež se zdálo být nevyhnutelné. To přineslo určitou úlevu investorům, kteří se obávali hrozby značných škod pro ekonomiku a akciový trh. Jelikož však dohoda přinesla pouze dočasné prodloužení rozpočtových sporů, úleva může být stejně tak krátkodobá.

Nad trhy také stále visí stávka zaměstnanců automobilového průmyslu United Auto Workers, která byla v pátek rozšířena na další závody Ford a GM. Automobilky tento týden oznámí dodávky za třetí čtvrtletí, což by mělo trhu pomoci posoudit dopad stávky, ačkoli větší dopad se dá očekávat ve 4. čtvrtletí. Akcie společnosti Tesla zvrátily počáteční pokles i přesto, že výrobce elektromobilů nepřekonal odhady analytiků ohledně dodávek.

Podle stratégů Goldman Sachs vzrostly náklady na půjčování peněz v meziročním srovnání nejvíce za posledních dvacet let. Jedním z důsledků zpřísňující se kampaně by mohl být zásah do dlouhodobé návratnosti vlastního kapitálu podniků. Po desetiletí umožňovaly nízké úrokové náklady a větší finanční páka, kterou podniky využívaly, firmám z indexu S&P 500 zvyšovat návratnost vlastního kapitálu. Levný dluh se podle stratégů podílel téměř jednou pětinou na celkovém zvýšení návratnosti vlastního kapitálu o 8,8 procentního bodu. Zpřísňovací kampaň Fedu, která by měla trvat ještě několik let, by však mohla společnosti odradit od přijímání většího objemu pákového efektu a narušit tak tuto historickou dynamiku. "V novém prostředí 'vyšších sazeb na delší dobu' budou hlavním rizikem pro návratnost vlastního kapitálu v indexu S&P 500 vyšší úrokové náklady a nižší finanční páka," napsal David Kostin z Goldman v poznámce. "Scénář, v němž úrokové náklady a finanční páka trvale zatěžují ROE, by znamenal odklon od historického trendu."


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Je dobře zdokumentováno, že akcie "velkolepé sedmičky" byly v letošním roce hlavním motorem růstu indexu S&P 500. Někteří stratégové z Wall Street se domnívají, že ztráty by mohly být pro celkový index zdravé.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top