investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Akcie v Americe ve středu klesly

18.01.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie ve středu klesly, protože optimismus investorů ohledně snižování úrokových sazeb se setkal s realitou a navíc vzrostly obavy o čínskou ekonomiku. Dow Jones klesl o téměř 0,3 %, zatímco S&P 500 se propadl o téměř 0,6 % a navázal tak na úterní ztrátový začátek týdne. Index Nasdaq Composite klesl taktéž přibližně o 0,6 %.

Posun akcií směrem dolů přichází v souvislosti s tím, že investoři snížili své sázky na březnové snížení sazeb. Nyní to vypadá, že se v důsledku silné ekonomické aktivity v USA úrokové sazby nedostanou níže v březnu ale možná až v polovině roku. Prezidentka ECB Christine Lagardeová se ve středu připojila k podobným varováním guvernéra Chrise Wallera, že očekávání brzkého uvolnění jsou příliš vysoká. Další ránu akciím (obzvlášť čínským) zasadily neuspokojivé údaje o HDP, které naznačují, že růst Číny navzdory stimulačním opatřením ochabuje. Ceny ropy klesly kvůli obavám z poklesu poptávky ze strany druhé největší světové ekonomiky.

Překvapivá prosincová zpráva o maloobchodních tržbách ukázala, že americký spotřebitel zakončil rok 2023 v lepší pozici, než se mnozí domnívali. Výnosy státních dluhopisů se v souvislosti s touto zprávou zvýšily, přičemž výnos desetiletých státních dluhopisů dosáhl 4,12 %, což představuje nárůst o zhruba pět bazických bodů. Jedná se o trend, který se v poslední době projevuje při zveřejňování údajů. Jinak řečeno, výnosy na dluhopisech se letos zvýšily, protože hospodářský růst byl silnější nikoliv proto, že bx inflace byla silná. A přestože pohyb sazeb v krátkodobém horizontu poslal akcie níže to, co je příčinou tohoto vývoje, by mělo být pro akcie v dlouhodobém horizontu pozitivní. Mohlo by to znamenat, že zisky společností budou v pořádku, což v konečném důsledku podpoří ceny akcií.

V okrese Clevelandského Fedu jeden z velkých prodejců smíšeného zboží uvedl, že domácnosti s nižšími příjmy se v posledních měsících staly více závislými na kreditních kartách a možnostech platby 'kup teď, zaplať později', a byl skeptický k tomu, že tito zákazníci mohou udržet současnou úroveň výdajů, jakmile skončí sezónní akce. Prognózy stále častěji ukazují, že americká ekonomika zakončila rok, který měl podle mnohých vyústit v recesi, na pevných základech. Ve středu byla revidována prognóza GDPNow atlantského Fedu, která předpokládá, že americká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí rostla anualizovaným tempem 2,4 %. Ke zvýšení tohoto odhadu přispěla silnější údaj o maloobchodní aktivitě. 

Béžová kniha Fedu, která vyšla ve středu, ukázala, že ekonomická situace ve většině země se za poslední měsíc příliš nezměnila. Zpráva, která tvoří základ pro ekonomickou diskusi představitelů Fedu, ukázala, že "většina z dvanácti okresů Fedu vykázala jen malou nebo žádnou změnu ekonomické aktivity od předchozího období Béžové knihy. Ze čtyř distriktů, které se lišily, tři vykázaly mírný růst a jeden mírný pokles". Béžová kniha jako sbírka anekdot získaných od podnikatelských kontaktů z celé země nabízí spíše zajímavé perličky než podněty k rozsáhlému přehodnocení směřování ekonomiky. Například v obvodu newyorského Fedu trh práce ukázal, že zatímco dostupnost pracovníků se zlepšila, poptávka po pracovnících se zmírnila, protože ekonomická nejistota brzdí náborové plány. Mnoho středně velkých firem totiž přestalo nabírat zaměstnance, zatímco menší společnosti si začaly více vybírat, koho najmou. Úbytek pracovníků v jiných okresech zůstává výjimečně nízký.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Posun akcií směrem dolů přichází v souvislosti s tím, že investoři snížili své sázky na březnové snížení sazeb. Nyní to vypadá, že se v důsledku silné ekonomické aktivity v USA úrokové sazby nedostanou níže v březnu ale možná až v polovině roku.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top