investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Pražské energetice loni klesl čistý zisk o 6,5 procenta

06.05.2024
energetikatržbyčesko

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Akcie se v pondělí vyvíjely smíšeně

24.10.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie se v pondělí vyvíjely smíšeně poté, co výnos desetiletého státního dluhopisu krátce vzrostl nad 5 % a poté ustoupil. Průmyslový index Dow Jones klesl o 0,6 %, zatímco index S&P 500 se snížil o téměř 0,2 %. Naproti tomu Nasdaq Composite vzrostl o téměř 0,3 %. Na trh doléhá pokračující výprodej dluhopisů a obavy z eskalace nepřátelství na Blízkém východě, zatímco se čeká na to, až tento týden odstartuje výsledková sezóna velkých technologických společností. 

Odborový svaz United Auto Workers v pondělí rozšířil stávku proti velké trojce detroitských automobilek. Odbory zahájily stávku asi 6 800 pracovníků v montážním závodě Sterling Heights společnosti Stellantis na předměstí Detroitu. "Přestože má Stellantis nejvyšší tržby, nejvyšší zisky (severoamerické i celosvětové), nejvyšší ziskové marže a největší hotovost v rezervě, zaostává za Fordem i General Motors v řešení požadavků svých zaměstnanců UAW," napsala UAW v pondělním prohlášení. "V současné době má Stellantis na stole nejhorší návrh týkající se mzdového vývoje, odměňování dočasných pracovníků a jejich převodu na plný úvazek, úpravy životních nákladů (COLA) a dalších." Akcie společnosti Stellantis vzrostly přibližně o 1 %.

Miliardář Bill Ackman uvedl, že pokryl svou krátkou sázku na americké státní dluhopisy, a poznamenal, že "ve světě existuje příliš mnoho rizik na to, aby zůstali v krátkých dluhopisech proti americkým státním dluhopisům, při současných dlouhodobých sazbách". Pokračoval s tím, že "ekonomika zpomaluje rychleji, než naznačují poslední údaje". Začátkem srpna Ackman prozradil, že má krátké pozice na 30leté státní dluhopisy prostřednictvím opcí jako zajištění svých akciových investic i jako samostatnou sázku. Tehdy uvedl, že strukturální změny, jako je deglobalizace a přechod na energetiku, budou podněcovat přetrvávající inflační tlaky. Dodal, že příliv nabídky dluhopisů k financování bobtnajících rozpočtových deficitů USA by také mohl tlačit výnosy výše. "Náš názor je v podstatě takový, že se vám nevyplatí uzavřít 30letý kontrakt s americkou vládou za pevnou cenu," řekl.

Měď se krátce propadla na nejnižší úroveň za posledních téměř 11 měsíců a ukazuje to tak, že rostoucí náklady na půjčky a pomalejší výdaje se začínají projevovat ve všech koutech průmyslové ekonomiky. Ceny tohoto kovu, který je považován za ukazatel světové ekonomiky, se na londýnské burze kovů propadly až o 1,2 % na 7 856 USD za tunu, čímž se dostaly na spodní hranici úzkého obchodního rozpětí, které se drželo po většinu roku. Ceny následně ztráty vrátily a s blížícím se závěrem trhu se obchodovaly bez větších změn. V posledních měsících ceny dodávek klesají a oživení zásob společností signalizuje, že výroba nyní začíná vystřelovat před poptávku. Poslední léta se svět potýkal s opačným problémem a proto ceny komodit nyní nemají důvod výrazněji zdražovat. Zásoby tohoto kovu - potřebného jak pro přechod k energetice, tak pro hlavní potřeby velké části ekonomiky vyskočily minulý týden na nejvyšší úroveň od října 2021. Trh s mědí se také dostal do širokého contanga, což je stav, kdy se spotové ceny obchodují se slevou oproti futures, obvykle kvůli slabé spotřebě.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Odborový svaz United Auto Workers v pondělí rozšířil stávku proti velké trojce detroitských automobilek.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top