investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street v úterý skončily na nižší úrovni

13.09.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie na Wall Street v úterý skončily na nižší úrovni, společnost Apple zahájila svou očekávanou podzimní akci a investoři se připravují na středeční klíčové inflační údaje. Technologický Nasdaq Composite ustoupil o více než 1 % na pozadí propadu akcií Oracle poté, co vývojář softwaru oznámil zpomalení růstu prodeje cloudových služeb a Apple po uvedení nového iPhone15 na trh. Index S&P 500 klesl přibližně o 0,6 % a index Dow Jones skončil zhruba beze změny.

Rostoucí ceny ropy zvýšily obavy z odolnosti inflace. Futures kontrakty na ropu WTI se v úterý brzy ráno vyšplhaly na téměř devítiměsíční maxima poté, co údaje OPEC ukázaly, že světové trhy s ropou budou v příštím čtvrtletí čelit výpadku nabídky o více než 3 miliony barelů denně. Podle odhadů agentury Bloomberg se očekává, že zpráva ukáže celkovou inflaci ve výši 3,6 %, což představuje zrychlení oproti červencovému meziročnímu růstu cen o 3,2 %. V předchozím měsíci se očekává, že spotřebitelské ceny v srpnu vzrostly o 0,6 %, což představuje zvýšení oproti červencovému meziměsíčnímu růstu o 0,2 %. Očekává se, že velkou část tohoto růstu bude mít na svědomí výrazný růst cen energií a to obzvlášť v srpnové zprávě. Ceny ropy v úterý dosáhly nových letošních maxim, když cena ropy West Texas Intermediate uzavřela těsně pod hranicí 89 USD za barel. Investoři se připravují na středeční klíčové údaje o inflaci v USA a také sledují známky zpomalení výdajů. Čtvrtek přinese více informací o odolnosti domácností, když bude zveřejněna zpráva o srpnových maloobchodních tržbách.

V úterý pokračoval velký střet ministerstva spravedlnosti a společnosti Google v novém monopolním procesu. Ministerstvo spravedlnosti USA v úterý ve washingtonské soudní síni prohlásilo, že společnost Google nezákonně potlačila hospodářskou soutěž ve světě internetového vyhledávání, a předložilo tak úvodní argument vlády v antimonopolním řízení, které by mohlo stanovit nové limity pro amerického technologického giganta. "Společnost Google posledních 12 let zneužívala monopolní postavení v oblasti vyhledávání," uvedl ve svém úvodním prohlášení Kenneth Dintzer, zástupce ředitele civilního oddělení ministerstva spravedlnosti. "Věděli, že toto chování překračuje antimonopolní hranice," dodal Dintzer a obvinil společnost Google z ničení dokumentů, aby skryla své praktiky vylučování konkurence. Pokračoval, že existují důkazy že Google vědomě vytvářel a měnil smlouvy, aby se Google udržel jako výchozí vyhledávač na stolních počítačích a mobilních zařízeních, jako je iPhone, a omezoval výrobce iPhonů Apple ve vývoji. Tato praxe podle něj umožnila společnosti Google nashromáždit tolik dat, že jí konkurenti nemohli férově konkurovat. Obhájce společnosti Google argumentoval tím, že spotřebitelé si pro vyhledávání na internetu vybírají společnost Google kvůli kvalitním výsledkům vyhledávání a že uživatelé si mohou stáhnout alternativní možnosti vyhledávání v zařízeních Apple a Android. "Výchozí nastavení nemohou spotřebitelům zabránit ve vyhledávání aplikací, které preferují," řekl John Schmidtlein, partner advokátní kanceláře Williams & Connolly.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Futures kontrakty na ropu WTI se v úterý brzy ráno vyšplhaly na téměř devítiměsíční maxima poté, co údaje OPEC ukázaly, že světové trhy s ropou budou v příštím čtvrtletí čelit výpadku nabídky o více než 3 miliony barelů denně.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top