investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street v pondělí vzrostly

12.09.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie na Wall Street v pondělí vzrostly, protože optimistické údaje z Číny a komentáře ministryně financí Janet Yellenové podpořily naději na zdraví dvou největších světových ekonomik. Index S&P 500 vzrostl přibližně o 0,7 %, zatímco Dow Jones vyskočil přibližně o 0,3 %. Technologický Nasdaq Composite si připsal více než 1 % díky solidním ziskům společnosti Tesla po zvýšení ratingu Morgan Stanley, kdy tato akcie s i tak velkou tržní kapitalizací v reakci vyrostla o 10 %. Analytici Morgan Stanley uvedli, že superpočítač Dojo výrobce elektromobilů by mohl díky rychlejšímu zavádění robotických náprav a síťových služeb zvýšit tržní hodnotu společnosti až o 500 miliard dolarů.

Tento týden se pozornost soustředí také na údaje o indexu spotřebitelských cen, které budou zveřejněny ve středu a které jsou klíčovým vstupem pro investory snažící se posoudit, zda Fed na svém zářijovém zasedání zmírní zvyšování úrokových sazeb. Yellenová v neděli uvedla, že má "velmi dobrý pocit" ohledně šance, že se Spojené státy vyhnou recesi, a přitom budou stále omezovat růst spotřebitelských cen, což je klíčový faktor v debatě ve Fedu. Čerstvá čínská inflace a další údaje mezitím zvýšily naději, že by se ekonomika asijské velmoci mohla konečně zotavit poté, co investory trápily její potíže s oživením. Jinde v Asii guvernér Kazuo Ueda uvedl, že Bank of Japan by mohla ukončit udržování záporných úrokových sazeb, jakmile bude na dohled dosažení jejího 2% inflačního cíle. To signalizuje možné zvýšení úrokových sazeb v centrální bance, která se dlouhodobě drží ultra uvolněné politiky. To by nebylo dobré pro americké dluhopisy, neboť by to vedlo k odtoku japonského kapitálu, který má velké zastoupení v USA zpět do domovské země (alespoň zčásti). 

Ve druhém čtvrtletí rostl počet delikvencí na kreditních kartách, proto investoři nadále sledují známky zpomalení spotřebitelského růstu. Ekonomický tým Goldman Sachs však prozkoumal firemní výsledky 26 maloobchodníků a zjistil, že výdaje možná nepolevují tam, kde by se dalo očekávat. "Možná překvapivě jsme zjistili, že spotřebitelé s nižšími příjmy dosahují lepších výsledků," napsal hlavní ekonom Goldman Sachs Spencer Hill. Své údaje o spotřebitelích rozdělil do tří kategorií podle mediánu příjmů zákazníků. Na základě údajů společnosti a vlastního interního průzkumu zjistil, že obchody se spotřebiteli s nižšími příjmy (s příjmy domácností od 62 000 do 85 000 USD) zaznamenaly v posledním čtvrtletí nárůst tržeb o 5,6 % oproti loňskému roku. Mezi tyto obchody patří například Walmart, řetězce Dollar General , Dollar Tree a Five Below a také Ross Stores. Na druhé straně maloobchodníci s vyššími příjmy spotřebitelů (medián příjmů mezi 96 000 a 128 000 USD) zaznamenali pokles tržeb ve stejných prodejnách o 2,2 %. Mezi tyto obchody patřily Bloomingdale's, Lululemon a Nordstrom. To spolu s ostřejším propadem reálných příjmů střední třídy ukazuje, že zatím nejvíce na této inflaci tratí střední třída, nikoli nižší příjmová třída. 

Akcie možná neocenily vývoj úrokových sazeb správně, říká hlavní stratég společnosti Oppenheimer John Stoltzfus. Fed stále počítá s dalším zvyšováním úrokových sazeb, což není na akciovém trhu zohledněno říká. "Investorům doporučujeme, aby omezili své nadšení pro dlouhou pauzu v růstu sazeb nebo dokonce jejich snížení a místo toho správně nastavili svá očekávání o konečné úrokové sazbě," napsal Stoltzfus v pondělním sdělení klientům. Stoltzfus se nezmínil o snížení svého cíle pro index S&P 500 na konci roku, který činí 4 900 bodů, ale poznamenal, že inflace se stále nachází daleko od cíle Fedu. Očekává se, že další údaj indexu spotřebitelských cen ukáže, že celková inflace v srpnu vzrostla oproti předchozímu roku o 3,6 %, což je nárůst oproti červencovému růstu o 3,2 %. Na "jádrovém" základě, který vylučuje volatilní kategorie potravin a energií, se předpokládá, že index CPI v srpnu vzrostl oproti minulému roku o 4,3 %, což představuje zpomalení oproti červencovému nárůstu o 4,7 %. "I když se zdá, že se Fed blíží ke konci současného cyklu zvyšování sazeb, přetrvávající vývoj cen potravin, služeb, energií a dalších cen ho opravňuje k tomu, aby zůstal ostražitý a aby se v letošním roce ještě jednou zvýšil a v příštím roce možná ještě jednou," dodal. Středeční zpráva o indexu spotřebitelských cen bude pro Fed posledním inflačním údajem před jeho zasedáním příští týden.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Ve druhém čtvrtletí rostl počet delikvencí na kreditních kartách, proto investoři nadále sledují známky zpomalení spotřebitelského růstu.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top