investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street se ve středu zotavily z prudkých ztrát

05.10.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie na Wall Street se ve středu zotavily z prudkých ztrát v předchozí seanci, když se krize dluhopisů uklidnila a investoři zvažovali důsledky historického odvolání předsedy Sněmovny reprezentantů USA. Index Dow Jones se zvýšil o 0,4 %. Index S&P 500 vzrostl o 0,8 % a v čele růstu stál technologický Nasdaq Composite, který vzrostl o více než 1,3 % a zaznamenal nejlepší den za posledních zhruba pět týdnů.

Ve středu ADP zpráva o náboru zaměstnanců v soukromém sektoru zjistila, že minulý měsíc došlo k nejpomalejšímu růstu počtu pracovních míst od roku 2021. Dalším klíčovým údajem o americkém trhu práce bude páteční měsíční tisky mezd a míry nezaměstnanosti, které bude pravděpodobně pozorně sledovány.

Podle společnosti Barclays růst dluhopisů ještě neskončil. Dluhopisy byly v poslední době hnacím motorem tržního dění. Pro mnoho investorů proto nebylo překvapením, že ve středu došlo k rally na akciích, když výnosy státních dluhopisů ustoupily z nejvyšších lokálních úrovní. Neočekávejte však, že by to byl signál obratu ve vývoji dluhopisů říkají v Barclays. "Nevidíme jasný katalyzátor, který by zastavil krvácení dluhopisů" napsal vedoucí oddělení sazeb a produktů cenných papírů Barclays. "Je nepravděpodobné, že by ekonomické údaje oslabily dostatečně rychle na to, aby pomohly dluhopisům, což naznačuje, že riziková aktiva musí pokračovat v poklesu, což nakonec stabilizuje nabídk ua poptávku na trhu dluhopisů". V Barclays se domnívají, že případná cesta ke stabilizaci dluhopisů vede přes další přecenění rizikových aktiv níže.

Odvolání McCarthyho zvyšuje šanci na uzavření vlády, tvrdí Goldman Sachs. Odvolání předsedy Sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho by mohlo mít důsledky pro akciový trh. McCarthyho nedávné kroky pomohly vládě dosáhnout krátkodobé dohody, která oddálila uzavření vlády a zabránila případnému propadu akcií. Bez něj není cesta k dohodě před novým termínem shutdownu v listopadu tak jasná. "Vakuum ve vedení Sněmovny reprezentantů zvyšuje pravděpodobnost uzavření vlády, až vyprší stávající prodloužení financování," napsal tým ekonomů Goldman Sachs pod vedením Jana Hatziuse. Za základní scénář považují uzavření vlády ve čtvrtém čtvrtletí, pravděpodobně až 17. listopadu, kdy vyprší financování. V čele vzpoury stáli krajně pravicoví republikáni, kteří nesouhlasili s ústupky, jež McCarthy učinil, aby se vyhnul shutdownu před termínem 1. října. "Příští předseda kongresu bude pravděpodobně pod ještě větším tlakem, aby se vyhnul přijetí dalšího dočasného prodloužení - nebo dodatečného financování Ukrajiny - než tomu bylo u bývalého předsedy McCarthyho".


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Podle společnosti Barclays růst dluhopisů ještě neskončil. Dluhopisy byly v poslední době hnacím motorem tržního dění. Pro mnoho investorů proto nebylo překvapením, že ve středu došlo k rally na akciích, když výnosy státních dluhopisů ustoupily z nejvyšších lokálních úrovní.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top