investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street se ve čtvrtek zotavily

06.10.2023

Tržní události předchozího dne

Společnost Walmart Inc. tvrdí, že již zaznamenává dopad na poptávku po nákupech ze strany lidí užívajících léky potlačující chuť k jídlu (původně k léčení cukrovky) Ozempic, Wegovy a další. "Určitě vidíme mírnou změnu v porovnání s celkovou populací, vidíme mírné zmenšení celkového nákupního košíku," řekl výkonný ředitel Walmart. Podle něj je ale zatím příliš brzy na to, aby bylo možné vyvozovat nějaké definitivní závěry o lécích na potlačení chuti k jídlu, které vyrábí společnost Novo Nordisk A/S (NVO) (NOVO-B.CO), a podobných lécích. Stále více generálních ředitelů a investorů hovoří o tom, jak by populární léky na hubnutí mohly změnit ekonomiku a podnikání.

Akcie na Wall Street se ve čtvrtek zotavily a skončily zhruba beze změny, přičemž se po dni růstu v souvislosti s úlevou od růstu dluhopisů nyní soustředí na páteční klíčové údaje z trhu práce. V závěru obchodování skončil index Dow Jones těsně pod 0. Index S&P 500 a technologický Nasdaq Composite klesly o mírných 0,1 %. Údaje ukázaly, že týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden vzrostl, ale zaostal za očekáváním ekonomů. Držely se na téměř historických minimech, což je známkou odolnosti trhu práce tváří v tvář zvyšování sazeb Fedu. V pátek se dočkáme míry nezaměstnanosti v USA a růstu mezd, které definitivně dotvoří obrázek o stavu trhu práce. Ceny ropy mezitím ve čtvrtek pokračovaly v ústupu kvůli obavám, že zpomalení světové ekonomiky zasáhne poptávku. Futures kontrakty na ropu WTI se propadly pod 83 USD. 

Zatímco akcie hledají katalyzátor mimo výnosy dluhopisů, někteří lidé na Wall Street považují za klíčový ukazatel připojení finančního sektoru k rallye v roce 2023. Akcie amerických bank jsou právě teď Achillovou patou trhu, napsal ve středu ve výzkumné zprávě spoluzakladatel společnosti Datatrek Nicholas Colas. "Musí se účastnit jakékoli rallye, čímž se potvrdí, že vyšší úrokové sazby nepovedou americkou ekonomiku k recesi v příštím roce." Colas a Datatrek zatím nejsou býčí na finanční tituly, protože se domnívají, že se Fed musí více přiblížit ke snížení úrokových sazeb, než nastane čas na nákup bankovních akcií. Navíc, pokud se musí něco v ekonomice "poškodit", aby Fed zahájil tento cyklus snižování, bude to podle Datatreku pravděpodobně zahrnovat i banky. "Pokud vyšší výnosy způsobí recesi, pak se zvýší ztráty z úvěrů," napsal Colas. "Pokud vyšší výnosy zasáhnou hodnotu dluhopisového portfolia banky, možná bude muset banka navýšit kapitál nebo prodávat za krizovou cenu."


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Zatímco akcie hledají katalyzátor mimo výnosy dluhopisů, někteří lidé na Wall Street považují za klíčový ukazatel připojení finančního sektoru k rallye v roce 2023.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top