investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Prodražování staveb dostává rodiny do svízelných situací

08.12.2021

Stavební produkce v říjnu letošního roku zaznamenala meziroční růst o 3,7 procenta. Rostla však pouze produkce v rámci...

Stavební produkce v říjnu letošního roku zaznamenala meziroční růst o 3,7 procenta. Rostla však pouze produkce v rámci pozemního stavitelství, která se zvýšila o 7,1 procenta. Produkce v rámci inženýrského stavitelství meziročně klesla o 3,3 procenta. Počet zahájených bytů v říjnu meziročně vzrostl o 38,8 procenta. Rostl i počet dokončených bytů, který se zvýšil o 17,2 procenta.

Stavebnictví trápí nedostatek pracovních sil, proto by bylo vhodné přilákat zahraniční dělníky z kulturně příbuzných zemí. Například Ukrajinci si u nás mohou vydělat třikrát až pětkrát více než ve vlastní zemi. Mohli by přitom obsazovat pouze pracovní pozice, o které Češi dlouhodobě nestojí.

 

Podcast - BHS Insights

07.12.2021 - Prodražování staveb dostává rodiny do svízelných situací

Délka: 00:00:00


00:00:00


Ve stavebnictví dále přetrvává problém s vysokými cenami stavebních materiálů. Ty prodražují stavby, což vede k výraznému přeceňování zakázek. Do problémů se kvůli tomu dostávají rodiny, kterým banky již nechtějí navýšit hypoteční úvěry, takže nemají dostatek prostředků na dokončení svých domů.

 

Stavební úřady v říjnu vydaly 7 675 stavebních povolení. To bylo o 9,6 procenta více než před rokem. Orientační hodnota nově povolených staveb dosáhla úrovně 34,3 miliardy korun. Situace kolem vydávání stavebních povolení se mírně zlepšuje. Nicméně úzké hrdlo se přesunulo na stranu stavařů, kteří nestíhají realizovat zakázky.


Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Kvůli vysokému růstu cen stavebních prací a materiálů se množí případy, kdy lidé nemají dostatek peněz na dokončení rozestavěných rodinných domů. V mnohých případech jim banky odmítají navýšit hypoteční úvěry, což vytváří extrémně nepříjemné situace. V lepším případě se lidé stěhují do rozestavěných a nezkolaudovaných domů. V horším případě jsou rozestavěné domy neobyvatelné a rodiny jsou nuceny je prodat, protože si nemohou dovolit splácet hypotéky a k tomu ještě platit nájemné.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top