investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Příběh společnosti GameStop může skončit happyendem

11.03.2021

Pandemie koronaviru výrazně ovlivňuje obchodování na burze. Paradoxně vedla k...

Pandemie koronaviru výrazně ovlivňuje obchodování na burze. Paradoxně vedla k obrovskému vzestupu cen akcií, které se odpoutaly od vývoje v reálné ekonomice. Rovněž akcelerovala příchod retailových obchodníků na akciové trhy. To vytváří dříve nevídané situace, kdy se masa malých investorů koordinuje na sociálních sítích a následně manipuluje trhem.

Nejkřiklavějším příkladem tohoto chování je dění kolem společnosti GameStop. Ještě v srpnu loňského roku se akcie GameStop obchodovala za zhruba 5 dolarů. Na konci loňského roku to však již bylo přibližně 20 dolarů. Takový nárůst u společnosti za zenitem je těžko vysvětlitelný, ale lze jej pochopit s odvoláním na vydání nových herních konzolí a dlouho očekávaných her, které GameStop prodává.

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



Následně cena akcie vystoupala až na 483 dolarů. V tu chvíli již nešlo o akcie GameStop, ale o obchodní válku mezi velkými institucionálními investory a malými retailovými investory. V této válce vrcholící na konci ledna letošního roku nakonec vyhrál David nad Goliášem. Zatímco retail počítal zisky, velké fondy si lízaly uštědřené rány. Tato situace ukázala, že není radno podceňovat velikost kapitálu, který jsou malí investoři schopni mobilizovat. Stačí jen na základě silného příběhu strhnout dostatečně velkou masu lidí.

 

Po překvapivém lednovém růstu ceny akcií GameStop a kapitulaci velkých fondů se očekávalo, že se vše začne vracet do normálu. V průběhu první poloviny února letošního roku to tak skutečně vypadalo. Cena akcie GameStop spadla pod 50 dolarů a objemy obchodů výrazně klesly. Jenže následující dění nám ukázalo, že celá záležitost ještě není vyřešená a má nečekané pokračování.

 

Od 23. února cena akcií GameStop vzrostla více než pětkrát. Díky pozornosti, kterou akcie GameStop získaly, byl vytvořen plán na restrukturalizaci společnosti. Počítá se s modernizací a přechodem do online světa. V případě úspěchu tohoto plánu by se akcie Gamestopu mohly stát zajímavou součástí technologicky laděných investičních portfolií. Vznikl by tak krásný americký příběh s happyendem.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Současná cenová rally na akciích GameStop je založena na očekáváních silného růstu společnosti v budoucnu. Růst akcií GameStop nemá nic společného s reálnými výsledky společnosti. Je tedy značně chatrný a kdykoliv může přejít do silné cenové korekce."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top