investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Pilulka.cz zahájí veřejnou nabídku akcií pro trh Start

06.10.2020

Lékárenská a technologická společnost Pilulka.cz v úterý zahájí veřejnou nabídku akcií pro...

Lékárenská a technologická společnost Pilulka.cz v úterý zahájí veřejnou nabídku akcií pro trh Start pražské burzy, který je určený pro menší firmy. Nabídka akcií se bude sestávat až z 800.000 akcií společnosti, ukončení příjmu objednávek je stanoveno na úterý 20. října. Prvním obchodním dnem bude pondělí 26. října. Cenové rozpětí nabídky je 350 až 424 korun za akcii. Firma o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

"Od veřejné nabídky si slibujeme zajištění financování další expanze do zahraničí a technologický vývoj. Nejen poslední měsíce ukázaly, že digitalizace postupuje velmi rychle, dokonce ještě rychleji, než jsme si před několika měsíci dokázali všichni představit," řekl spolumajitel Pilulky Petr Kasa. Firma podle něj měla řadu nabídek od finančních i strategických investorů z České republiky i ze zahraničí, rozhodla se ale pro veřejnou nabídku.


Na začátku září při oznámení záměru na trhu Start vstoupit Kasa uvedl, že firma se rozhodla emitovat 20 procent nových akcií, které se budou na tomto trhu obchodovat. V následujících letech chce společnost přejít na hlavní trh burzy. Web E15 tehdy upozornil, že půjde o dosud největší první veřejnou nabídku na burze Start. Ocenění firmy podle něj může přesáhnout miliardu korun.


E15 uvedla, že v současné vlastnické struktuře Pilulky drží zakladatelé firmy bratři Kasové spolu s obchodními partnery a zaměstnanci kolem 69 procent, zbytek připadá na firmu Wood & Company, která cenné papíry vlastní prostřednictvím maltského All-Star Holding. "Všem nynějším spoluvlastníkům se po vstupu na burze proporcionálně sníží podíl o pětinu, která se dostane do rukou drobných burzovních investorů. Firma by naopak při úspěšném úpisu mohla získat zhruba 200 milionů korun," napsal web.


"Od oznámení záměru Pilulky vstoupit na pražskou burzu uběhly pouhé tři týdny, během kterých jsme zaznamenali předběžně obrovský zájem o tuto emisi, od institucionální i privátní klientely. Příběh Pilulky, spojení farmacie, technologie a e-commerce, je opravdu silné a dokáže oslovit," řekl dnes ČTK předseda představenstva Wood & Company Jan Sýkora.


Skupina lékáren Pilulka působí na českém, slovenském a rumunském trhu. Na konci srpna firma oznámila, že utržila v prvním pololetí 1,6 miliardy korun, meziroční nárůst činí 45 procent. Internetové tržby vzrostly meziročně o 68 procent, kamenné lékárny utržily o třetinu víc než ve stejném období loni.


Pilulka provozuje 155 kamenných lékáren v Česku, jednu kamennou lékárnu na Slovensku a internetové lékárny Pilulka.cz, Pilulka.sk a Pilulka.ro.


Burzovní trh Start je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy, pro které je cestou, jak se dostat ke kapitálu. Těmto podnikům nabízí možnost získat kapitál přímo od investorů za zjednodušených podmínek. Regulované trhy jsou pro menší firmy prakticky nedostupné kvůli administrativě, která zvyšuje náklady vstupu na burzu. Jako poslední na něj o prázdninách vstoupila softwarová společnost eMan.


Zdroj: ČTK



"START je trhem pro menší inovativní společnosti s hodnotou od velikosti 25 milionů korun, které chtějí získat nový kapitál, případně jejichž majitelé chtějí částečně nebo zcela ze stávajícího podnikání vystoupit a kapitalizovat tak svoji dosavadní činnost."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top