investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Zisk Bank of America ve čtvrtletí klesl

16.04.2024
akciebankatržbyusa

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Photon Energy vstoupila na hlavní trhy burz v Praze a ve Varšavě

05.01.2021

Mezinárodní solární společnost s českými kořeny Photon Energy N.V. vstoupila na hlavní trhy...

Mezinárodní solární společnost s českými kořeny Photon Energy N.V. vstoupila na hlavní trhy burz v Praze a Varšavě. Akcie se obchodují od dnešního rána. Dosud byla firma obchodovaná na neregulovaných trzích obou burz - NewConnect ve Varšavě a Free Market v Praze. ČTK to dnes řekl mluvčí Photon Energy Martin Kyslý. Akcie společnosti budou podle něj nadále obchodovány pod symbolem PEN.

"Přechod na hlavní trhy je zásadním krokem ke zlepšení likvidity obchodování a poskytuje platformu pro institucionální investory a jejich účast na celosvětovém přechodu na obnovitelné zdroje energie a vývoji řešení pro čistou vodu. Máme v tomto odvětví 12 let zkušeností a těší nás, že můžeme pokračovat v dynamickém růstu, jak naší společnosti, tak celého sektoru obnovitelných zdrojů, spolu s naší novou obchodní linií vodního hospodářství," uvedl generální ředitel Photon Energy Georg Hotar.


Firma připomněla, že Burza cenných papírů Praha je největším a nejstarším organizátorem trhu s cennými papíry v České republice. Varšavská burza je pak největší burzou cenných papírů ve střední a východní Evropě a organizuje obchodování na jednom z nejrychleji rostoucích kapitálových trhů v Evropě, podotkla společnost.


"Těší nás, že můžeme na pražské burze přivítat společnost Photon Energy, prvního emitenta z oblasti obnovitelných zdrojů zapsaného na našem regulovaném trhu. Kótování umožní společnosti Photon Energy urychlit strategii růstu a zviditelnit se ve finanční komunitě v České republice i na celém světě," řekl dnes generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic.


Photon Energy uvedla, že povolení ke kótování a obchodování jejích akcií na těchto regulovaných trzích vychází z nedávného schválení prospektu cenných papírů společnosti nizozemským regulátorem Autoriteit Financiële Markten, který umožňuje převod akcií z neregulovaných akciových trhů NewConnect a Free Market. Přechod na hlavní trhy burz nezahrnuje vydání nových akcií.


Photon Energy byla založena v roce 2008 v Praze, současné sídlo má v Amsterdamu. Je kótovaná na burzách ve Varšavě, Praze a v Mnichově. Další kanceláře má firma v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, v Rumunsku, v Polsku, ve Švýcarsku a v Austrálii. Společnost postavila v Evropě a Austrálii fotovoltaické elektrárny s výkonem více než 100 megawattů (MW). Na alternativní trh pražské burzy vstoupila firma v roce 2016.


Dceřiná společnost Photon Energy Operations poskytuje provoz, servis a monitoring fotovoltaických elektráren s výkonem více než 300 MW, z toho přes 130 MW v ČR. Kromě toho Photon Energy spravuje vlastní elektrárny o výkonu 74,7 MW. Skupina Photon Energy také poskytuje řešení pro úpravu vody po celém světě.


V Česku instalovaný výkon solárních elektráren od roku 2012 stagnuje nebo roste jen mírně. Podle dat Energetického regulačního úřadu bylo na konci loňského prvního pololetí v ČR instalováno asi 2050 MW zdrojů, které energii ze slunce vyrábějí. Při takzvaném solárním boomu se instalovaný objem solárních elektráren v ČR zvýšil za rok víc než čtyřnásobně, a to z 465 MW ke konci roku 2009 na 1959 MW v roce 2010.


Zdroj: ČTK



"Společnost BH Securities pomáhala administrovat emisi akcií Photon Energy N.V. při vstupu na pražskou burzu. Těší nás velký úspěch a s ním související růst ceny akcií této společnosti."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top