investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Peníze by měly vydělávat další peníze

19.11.2020

Od vypuknutí koronavirové krize v České republice přibylo na účtech domácností 191,4 miliardy...

Od vypuknutí koronavirové krize v České republice přibylo na účtech domácností 191,4 miliardy korun. O rostoucí úspory se lidé moc dobře nestarají. Většinou je nechávají na běžných či spořicích účtech. To je sice nejjednodušší způsob, jak se starat o úspory, ale je také nejméně efektivní. Většina běžných a spořicích produktů v bankách poskytuje zhodnocení blízké nule. Kvůli inflaci tak lidé přichází o reálnou hodnotu svých úspor.

Lidé, kteří chtějí, aby jejich peníze vydělávaly další peníze, by se měli začít zajímat o svět investic. V něm naleznou širokou škálu investičních produktů, které lze zvolit na míru dle přání investorů. Někteří lidé preferují nižší výnos a naprosté bezpečí pro své finanční prostředky. Jiní zas požadují vysoké výnosy a jsou ochotni podstoupit vyšší riziko. Někteří potřebují mít své peníze neustále k dispozici. Jiní zas ví, že následující roky nebudou muset na své úspory sáhnout.

 

Podle různých preferencí lze zvolit optimální investiční produkty. Ty by měly být vybrány s ohledem na ekonomickou situaci, která momentálně rozhodně není ideální. K oblíbeným produktům, které reflektují současný vývoj na trzích, patří investiční fyzické zlato. To je osvobozeno od DPH, každý si na něj může sáhnout a odnést si ho domů. Zlato má svou nezpochybnitelnou hodnotu již 4000 let a v době plné nejistot znovu začalo stoupat na ceně. Centrální banky navíc začaly uvolňovat měnovou politiku, což růstu ceny zlata prospívá.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Zlato však nevytváří žádné pravidelné výnosy. K tomu jsou vhodné například dluhopisy, u kterých investoři pravidelně inkasují platby za úroky. Výše úroků na jednotlivých dluhopisech se přitom může měnit dle jejich rizikovosti. Zatímco korporátní dluhopisy mohou mít výnos klidně i přes deset procent ročně, státní dluhopisy v některých případech dosahují i záporného zhodnocení.

 

Akcie jsou dalším oblíbeným investičním produktem. V případě vyplácení dividend poskytují investorům pravidelný příjem, navíc se v čase mění jejich hodnota. Pro zaneprázdněné lidi je většinou obtížné sledovat vývoj na akciových trzích. Proto je možné využít služby asset managementu, v jehož rámci se o portfolio starají profesionálové podle stanovených podmínek.

 

Stále oblíbenějším investičním produktem jsou fondy kvalifikovaných investorů. V těch je sice nutné investovat vyšší částky (zpravidla nad milion korun), ale v mnoha případech nabízejí velice zajímavý poměr mezi výnosem a rizikem. Fondy kvalifikovaných investorů se mohou zaměřovat na různá odvětví, jakými jsou například nemovitosti, private equity, akcie, dluhopisy či třeba raritní automobily.

 

Investiční svět je natolik bohatý, že si v něm může vybrat každý. Je však potřeba do něj vstoupit a poradit se s profesionály. Cílem by mělo být nalezení strategie, jak nejlépe zhodnocovat úspory, aby přitom byla naplněna všechna klientova přání. Jde o to, aby pracně vydělané peníze jen neležely na bankovních účtech, ale místo toho začaly vydělávat další peníze. 


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Kromě příjmů z práce by si lidé měli budovat i příjmy z kapitálu. Neměli by proto utrácet vše, co vydělávají, a o své úspory by se měli pravidelně starat."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top