PayPal zvýšil zisk o 121 procent, pomohl mu koronavirus

Americká společnost PayPal Holdings, která je globálním zpracovatelem elektronických plateb...

PayPal zvýšil zisk o 121 procent, pomohl mu koronavirus
 Redakce
Redakce

Americká společnost PayPal Holdings, která je globálním zpracovatelem elektronických plateb, ve třetím čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 121 procent na 1,02 miliardy USD (23,7 miliardy Kč). Hospodaření podpořil prudký růst plateb na internetu od spotřebitelů, kteří kvůli pandemii nemoci covid-19 museli zůstat doma, uvedla firma.

Očištěný zisk na akcii činil 1,07 dolaru. Překonal tak odhady analytiků, kteří čekali zisk 94 centů na akcii, uvedla agentura Reuters. Výnosy firma zvýšila o 25 procent na 5,46 miliardy USD (126,7 miliardy Kč).

Reklama


Firma zpracovala za čtvrtleté platby zhruba za 247 miliard USD, což bylo o 38 procent více než loni. Získala také přibližně 15,2 milionu aktivních uživatelů.

Reklama


Podobně jako jiné firmy v sektoru těžil PayPal z prudkého růstu objemu transakcí přes internet kvůli omezením souvisejícím s pandemií. Ta donutila více firem fungovat on-line. Za celý letošní rok by PayPal mohl zpracovat transakce za téměř jeden bilion dolarů.


V posledním letošním čtvrtletí ale firma čeká horší zisk, než s jakým dosud počítali analytici. Očištěný zisk na akcii by se měl zvýšit o 17 až 18 procent, zatímco analytici počítali s růstem o 24 procent. Generální ředitel PayPalu Dan Schulman uvedl, že firma se rozhodla pro obezřetnější výhled kvůli nejistotě související s pandemií a jejím dopadem na globální ekonomiku, ale i kvůli prezidentským volbám v USA a obavám ze sociálních nepokojů.


Počátek služby PayPal sahá do roku 1998, kdy programátor Max Levchin a podnikatel Peter Thiel vytvořili šifrovací systém, který uměl bezpečně uložit na mobilním telefonu hotovost a data. V roce 2015 se společnost oddělila od internetového tržiště eBay. Od té doby se přeměnila z firmy, která původně zpracovávala platby přes internet pro svou mateřskou společnost, v poskytovatele řady digitálních platebních služeb po celém světě. Kromě usnadnění převodů peněz mezi obchodníky a klienty, ale také přáteli a rodinou, poskytuje i půjčky malým podnikům.


Zdroj: ČTK



"PayPal lze používat ve více než 200 zemích. Různé země však mají různé podmínky. V roce 2015 PayPal přestal fungovat na Krymu, což bylo v souladu s mezinárodními sankcemi vůči Rusku. fiskálních stimulů. Mnozí burziáni však preferují Donalda Trumpa, který by na rozdíl od protikandidáta nezvedal daně a nezaváděl nové regulace."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama