investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Neuvěřitelný příběh Gevorkyan

18.05.2022

Americký sen ze Slovenska přichází na Pražskou burzu

„V naší rodině víme, co to znamená mít hlad. Byla doba, kdy jsme museli chodit pěšky a neměli jsme ani na trolejbus“, vzpomíná s dojetím Artrur Gevorkyan, který emigroval z Arménie a před pětadvaceti lety založil na zelené louce stejnojmennou firmu. Díky svému odhodlání a práci celé rodiny dnes řídí úspěšný a rostoucí podnik s globální působností a obratem přes 50 milionů Euro. Společnost Gevorkyan se s pomocí BHS brzy stane první slovenskou a zároveň největší firmou, která vstoupí na pražskou burzu START. Součástí tohoto úžasného příběhu se tak prostřednictvím prvního úpisu akcií mohou stát i investoři BH Securities.

Rodina Gevorkyanů původem z Arménie působí v práškové metalurgii již tři generace. Otec pana Artura před padesáti lety tento obor v Arménii prakticky zakládal. Jeho syn vystudoval letecké inženýrství a techniku materiálů, aby mohl na práci otce navázat. Po té, co jakožto vojenský důstojník odmítl sloužit Rudé armádě, musel za dramatických okolností emigrovat. Sice bez prostředků, ale s velkými plány a ještě větším odhodláním se postupně dostal až na Slovensko. A tam také konečně založil svou vysněnou firmu. Její počátky byly krušné. Za poslední peníze své rodiny a s pomocí přátel pořídil první stroje a nájem staré tovární budovy. Ze začátku se musel sám postarat o vše – od získání prvních zakázek přes sestavení výroby až doslova po úklid toalet. Na zaměstnance si museli zkrátka nejdřív vydělat. Na čem však firma nikdy nešetřila, byla kvalita výrobků. Už v těchto extrémních podmínkách Gevorkyan díky unikátnímu know-how a obrovskému nasazení dokázal dodávat velmi kvalitní součástky, které byly pro ostatní na trhu příliš pracné nebo složité.

Když nastartuje Bentley

Tuto konkurenční výhodu má firma dodnes. I po bez mála 25 letech tvoří více než polovinu výrobků firmy unikátní produkty – tedy takové, které žádná jiná společnost na světě není schopná či ochotná vyrobit. Vývojové oddělení sídlící ve Vídni zvládne vytvořit na 150 nových výrobků ročně. Všechny jsou při tom připraveny na míru zákazníkům. Firma také proto sama sebe považuje spíše za tvůrce řešení než za výrobce součástek. Zákazníky si mohou vybírat. Vzhledem k životním zkušenostem rodiny, Gevorkyan nikdy neobchodoval s Ruskem. Své podnikání firma vždy mířila spíše na západ, případně na dálný východ. Zaměřují se především na dlouhodobě stabilní klientelu z rozmanitých oborů od nářadí, přes zdravotnické přístroje až po automobily. „Celá skupina VW používá naše produkty. Kdekoli na světě nastartujete auto Volkswagen, Škoda, Audi či Bentley, bez našich součástek se nepohnou.“ Dodává pan Gevorkyan.

Podcast - Offline Štěpána Křečka

Artur Gevorkyan: Burza nám pomůže v dalším rozvoji

Poslechnout na Spotify
Délka: 00:00:00

V rozhovoru s ním se dozvíte:

  • Jak zakládal firmu, v jakém období a na čem vyrostla?
  • Co je hlavním výrobkem a know-how společnosti?
  • Proč je prášková metalurgie technologií budoucnosti?
  • Jaké jsou přednosti této technologie a v čem?
  • Na čem se zakládá světová unikátnost a podstata jeho úspěchu?
  • Proč v jeho výrobní firmě má více než třetinu vysokoškoláků?
  • Jakým způsobem zavádí nové technologii, průmysl 4.0 a robotizaci do své společnosti?
  • Jakým tempem firma rosta a čím je její růst iniciován a naopak limitován?
  • Kam dodává a jaké firmy například patří mezi jeho zákazníky?
  • Co ho před lety vedlo k emigraci? Proč odešel?
  • Proč od té doby nedodává ani nikterak nespolupracuje s Ruskem?
  • Jak zakládal firmu a proč ji založil nakonec právě na Slovensku?
  • Jak moc dopředu vidí? Jakou má firma zakázkovou výplň a na jak dlouho?
  • Proč a na co potřebuje další investorské prostředky?
  • K čemu využije finance získané plánovanou emisí?
00:00:00

Průmysl 4.0 v praxi

V čem je tedy tajemství firmy? Neustále vyvíjí a využívá moderní technologie. Obor prášková metalurgie je k tomu velmi vhodný. Funguje totiž na podobném principu jako 3D tisk. Předem vybrané směsi kovových prášků se sypou do forem a následně se „spečou“ či vylisují do vybraných tvarů. V podání Gevorkyanu je vše posunuté v duchu průmyslu 4.0. Aby vyřešili konkrétní technický problém klienta, využívají pokročilou umělou inteligenci. Ta navrhne tvar nové součástky, přesnou směs kovů, která bude mít ideální fyzikální vlastnosti, a rovnou navrhne i nejvhodnější postup výroby. Díky tomuto vývoji a masivnímu nasazení robotizace, jsou schopni rychle vyvinout i vyrobit nové produkty přesně na míru. Levně a ve velkém množství. Má to i další výhodu – produkce je velmi ekologická. Na rozdíl od jiných výrobců kovových součástek, které vznikají obráběním, v Gevorkyanu používají přesně odměřené množství materiálu. Díky tomu dochází k minimální odpadovosti. O technologiích, které firma sama vyvinula, přednášejí její lidé na prestižních západních univerzitách od Camebridge až po Stockholm. Během let dosáhli také mnohá ocenění za přínos technologickému rozvoji, výjimečnou kvalitu výrobků i podnikatelské úspěchy.“O žádné ceny jsme nikdy nebojovali“, uvádí skromně pan Gevorkyan, „Pro nás emigranty to byl vždycky boj o přežití. Abychom uspěli, museli jsme se snažit o to víc než ostatní.“

„Jestli jsi s námi nebyl, možná jsi měl štěstí…

… jestli jsi s námi byl, máš vzpomínky a můžeš být hrdý.“ Tak zní nápis nad hlavním vchodem do firmy, který dobře ukazuje její kulturu. Práce tam není vhodná pro každého. Na zaměstnance jsou kladeny velké nároky a očekává se od nich vysoké nasazení. Přestože se jedná o výrobní závod, celá třetina zaměstnanců má vysokoškolské vzdělání. Firma zaměstnává také mnoho cizinců, emigrantů, kteří sdílí osud zakladatele společnosti. Ve firmě dodnes působí celá rodina včetně syna zakladatele. Práci se nikdo z nich nevyhýbá. Od samého počátku totiž platí pravidlo, že na těch nejtěžších úsecích musí „makat“ rodina. „Zájemce od práce u nás odrazujeme. Přijímáme jen ty, kteří přijdou aspoň třikrát a na svém zájmu opravdu trvají.“ Vysvětluje pan Gevorkyan. Přesto nemají problém nové lidi získat a hlavně si je udržet. O stabilitě firmy tak vypovídá i to, že po 25 letech podnikání mají stále svého prvního zaměstnance, prvního klienta, dodavatele a dokonce stále vyrábějí i svůj první produkt. Kontrakty firmy jsou dlouhodobé a sami klienti se podílejí na vývoji produktů. Proto se Gevorkyanu daří přesně a dlouhodobě plánovat a dosahovat svých cílů, které jsou do budoucna ambiciózní. Paradoxně čím větší je ve světové ekonomice tlak na úsporu nákladů, tím více má Gevorkyan zakázek. Jejich řešení umožňují ušetřit desítky procent z výrobní ceny. Jakákoli krize jim tedy hraje do karet.

Stačí přidat kapitál

Firma se netají tím, že vstupem na burzu a prodejem části svých akcií chce získat volný kapitál. Stroje v tomto oboru jsou velice nákladné a jejich dodací doby dlouhé. Rozvoj firmy proto již nelze řešit prostřednictvím bankovní půjčky, ale je nutné jej financovat s pomocí investorů. Účel kapitálu je při tom jasný. Jediný zásadní problém firmy je to, že nestíhá vyhovět poptávce. S pomocí nového kapitálu bude proto firma financovat masivní nárůst výrobních kapacit, který jí konečně umožní vyhovět zájmu o její služby. Díky tomu plánuje Gevorkyan navýšit svůj obrat ze současných 50 milionů Euro až na téměř osminásobek během následujících 7-10 let. Zatím vše nasvědčuje tomu, že je tento plán naprosto reálný. Na burzu tak vstupuje velmi výjimečná firma – vyniká svými ambicemi, příběhem, know-how i nasazením a mentalitou. Gevorkyan žije úžasný příběh, jehož větší část, jak věří, je stále před nimi. A investoři se nyní mohou stát jeho součástí.

Více o chystaném IPO zde.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top