investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nemovitostní fond BHS uspěl s Oregon House a plánuje další růst

18.07.2018

V roce 2016 rozšířil rodinu fondů kvalifikovaných investorů BHS Real Estate Fund. Zaměřuje se na investice do komerčních nemovitostí...

V roce 2016 rozšířil rodinu fondů kvalifikovaných investorů BHS Real Estate Fund. Zaměřuje se na investice do komerčních nemovitostí, zejména administrativních budov. V nemovitostním fondu BHS se snoubí výhody konzervativnějších investic s relativně vysokým výnosem, který BHS Real Estate Fund nabízí ve výši alespoň 8 % p. a. s investičním horizontem tří let. Jak se fondu daří a jaké má plány do budoucna?


„Fond jsme založili, protože jsme evidovali zájem našich klientů o podobný druh investic. Zjistili jsme, že naši investoři poměrně často investovali do rezidenčních nemovitostí, aby si zajistili stálý pasivní příjem. Postupně ale poznali, že správa těchto nemovitostí vyžaduje poměrně značné úsilí, a po růstu cen nemovitostí se snížily i jejich výnosy,“ vysvětluje Pavel Borovička, člen správní rady fondu.

Komerční nemovitosti, zejména kvalitní administrativní budovy stojící v dobrých lokalitách, s kvalitní správou i portfoliem nájemníků, nabízejí zajímavější výnos. Investovat do tohoto typu nemovitostí je ale pro jejich vysokou cenu pro většinu investorů nedostupné. Proto je optimální variantou investiční fond.


První úlovek: Oregon House

„Po založení fondu jsme klientům nabídli možnost do něj investovat a v počáteční fázi fundraisingu jsme získali prostředky na nákup první administrativní budovy. V říjnu minulého roku byl podepsán Letter of Intent, tedy jakási smlouva o smlouvě budoucí na nákup administrativního centra Oregon House na Zličíně, a 19. ledna letošního roku se uskutečnila transakce,“ vrací se Pavel Borovička k první investici.

Fond získal za přibližně 27 milionů eur kvalitní kancelářské prostory v administrativní budově typu A postavené v roce 2005 přímo u Metropole Zličín a u stanice metra. V Oregon Housu sídlí aktuálně devět vysoce bonitních firem, z větší části se jedná o velké nadnárodní společnosti a z menší části o silné domácí hráče. Díky kombinaci výnosů z pronájmů a výhodně nastaveného financování má Oregon House potenciál dosahovat čistého výnosu blížícího se 15 % ročně.



Další fundraising právě probíhá

„Oregon House ale nejde brát jako jedinou a poslední investici fondu. Cílem fondu je získat další vhodné nemovitosti, abychom zvýšili diverzifikaci a tím i stabilitu portfolia. Optimálním stavem, bavíme-li se o horizontu 3–5 let, je dosáhnout z dnešního počtu devíti nájemníků řádově na padesát až sto. Ve stejném horizontu by bylo ideální mít v portfoliu pět a více nemovitostí,“ plánuje Pavel Borovička s tím, že fundraising na nákup nové nemovitosti aktuálně probíhá.


Cílem fondu ale není nákup nemovitostí za každou cenu. Spíš lze aktuální postup nazvat čekáním na vhodnou příležitost. Nelze s jistotou říct, že k nákupu další administrativní budovy dojde již v letošním roce, ale na druhou stranu je to velmi pravděpodobné. Fond totiž aktuálně analyzuje několik investičních příležitostí a u jedné již předkládal v rámci druhého kola konkrétní nabídku. Je pravděpodobné, že půjde o nemovitost v Praze, na druhé straně si fond předem nezavírá ani možnosti realizovat investici v jiných českých městech, případně v cizině.


„Většina našich investorů jsou Češi, Prahu dobře znají, a proto je i pro ně investice do nemovitosti v Praze bližší než realizace nákupu v zahraničí,“ vysvětluje Pavel Borovička. Zajímavostí je, že fond měl původně v názvu ještě slovo German a byl založen s tím, že bude investovat primárně do nemovitostí v Německu. Investiční příležitosti ale nakonec neodpovídaly očekávání. Fond se proto soustředí na český nemovitostní trh a slovo German z jeho názvu zmizelo.



Atakuje fond už letos miliardu?


BHS Real Estate Fund má v současnosti již stovky investorů, většinou privátních, ale posiluje i mezi finančními institucemi. BHS Real Estate Fund od července zahájil spolupráci s investiční společností Amista. „Ve fondu dnes máme 450 milionů korun, ale máme rozjednané výrazně větší investice. Proto věřím, že již v letošním roce budeme atakovat miliardu,“ doplňuje Pavel Borovička. Nemovitostnímu trhu se daří, neobsazenost administrativních prostor je nízká, a i kdyby došlo na trhu k ochlazení, stabilitu dodává skutečnost, že nájemní smlouvy se uzavírají většinou na pět let. I proto představuje BHS nemovitostní fond stabilní investici s velmi zajímavým zhodnocením a nové investory vítá.


Investujte do komerčních nemovitostí!

Nechte nám na sebe tyto údaje a my se ozveme zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!










"BHS nemovitostní fond je stabilní investicí s velmi zajímavým zhodnocením a nové investory vítá."

Pavel Borovička, produktový manažer BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top