investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Německo chce omezit zařízení Huawei a ZTE

20.09.2023

Revize totiž zjistila přílišnou závislost na těchto čínských dodavatelích...

Německé ministerstvo vnitra plánuje donutit telekomunikační operátory, aby omezili používání zařízení od společností Huawei a ZTE ve svých sítích páté generace (5G). Revize totiž zjistila přílišnou závislost na těchto čínských dodavatelích. S odvoláním za zdroj z německé vlády to uvedla agentura Reuters. Huawei v tom vidí politizaci kybernetické bezpečnosti.

Ministerstvo navrhuje postupné kroky tak, aby se zabránilo přílišnému narušení provozu. Operátoři mají odstranit všechny kritické součástky od čínských dodavatelů ve svých základních sítích 5G do roku 2026, sdělil ministerský úředník. Firmy, jako například Deutsche Telekom a Vodafone, by měly do 1. října 2026 také snížit podíl čínských součástek ve svých sítích RAN a transportních sítích maximálně na 25 procent, řekl zdroj.

Společnost Huawei dnes agentuře Reuters napsala, že chystaný krok by zvýšil náklady poskytovatelů sítí, které by se přenesly na spotřebitele, a také by poškodil digitální transformaci v Německu. Záležitost nazvala "čistou politizací" kybernetické bezpečnosti.

Podle průzkumu telekomunikační poradenské společnosti Strand Consult je zařízení od Huawei v současné době v 59 procentech německých sítí 5G RAN. Ve zvláště citlivých oblastech, jako je hlavní město Berlín, kde sídlí spolková vláda, by se čínská technologie neměla používat vůbec, uvedl úředník.

Ministerstvo vnitra chce svůj návrh předložit vládě příští týden, ale může narazit na odpor ministerstva pro digitální záležitosti. A to kvůli obavám, že by opatření mohlo ovlivnit už tak pomalý pokrok Německa v digitalizaci. Mluvčí ministerstva vnitra uvedl, že zatím nebylo přijato žádné rozhodnutí, a dodal, že je důležité zajistit, aby přístup k mobilnímu internetu zůstal stabilní, rychlý a cenově dostupný.

Německo je v zavádění souboru bezpečnostních opatření Evropské unie pro sítě 5G považováno za opozdilce. Opatření byla schválena před třemi lety s cílem omezit používání dodavatelů, které unijní blok považuje za vysoce rizikové - včetně právě společností Huawei a ZTE, a to kvůli obavám z možné sabotáže nebo špionáže. Obě společnosti popírají, že by jejich zařízení představovala bezpečnostní riziko.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top