investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Mýtus černých labutí

24.04.2020

Investoři si v poslední době oblíbili teorii černých labutí. Jedná se o teorii...

Investoři si v poslední době oblíbili teorii černých labutí. Jedná se o teorii, která popisuje neočekávané události s významnými dopady na trhy. Mezi černé labutě bychom mohli zařadit pandemii koronaviru, kterou právě prožíváme. Pravděpodobně ji nikdo neočekával, přesto přišla a s trhy výrazně zamávala.

Kdybychom se podívali na vývoj trhů v delším období, zjistili bychom, že černé labutě nejsou zas tak výjimečné. Od roku 1870 jsme jen ve Spojených státech zahlédli téměř dvě desítky černých labutí, které vedly k prudkým propadům burzovních indexů. Jedná se například o první a druhou světovou válku, Kubánskou krizi, válku ve Vietnamu, Černé pondělí či Ztracenou dekádu.

 

Přestože příčiny obrovských propadů na trzích bývají neočekávané a zcela unikátní, samotná existence propadů se vyskytuje relativně často a k burzovnímu obchodování neodmyslitelně patří. Při prožívání propadů na trzích bychom proto neměli mít pocit, že zažíváme něco výjimečného. Spíše bychom si měli uvědomovat, že se vstupem na trhy jsme na sebe vzali riziko, které se zrovna projevilo.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Legendární investor Warren Buffett řekl, že akcie, které nejsme připraveni držet po dobu deseti let, bychom neměli vlastnit ani deset minut. Chtěl tím říct, že investování na burze je dlouhodobou disciplínou a investoři by měli být připraveni na krátkodobé nezdary. Skutečná černá labuť by na trhy přilétla jen ve chvíli, kdyby k výkyvům přestalo docházet. To se však zatím nikdy nestalo.

 

V dlouhém horizontu se investování do akcií vyplácí. To krásně ilustruje následující graf. V něm byl investován na americkém akciovém trhu 1 dolar v roce 1870. Za 150 let se tato investice zhodnotila na 19 044 dolarů. S příchodem pandemie koronaviru se hodnota této investice snížila na 15 303 dolarů. To krásně ilustruje skutečnost, že z dlouhodobého hlediska se investování do akcií vyplácí. Krátkodobě se však musíme připravit na nepříjemné výkyvy.




Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Investoři se v současné době dělí do dvou skupin. Jedni věří, že v krátké době přijdou další propady na trzích, a proto na burzu nevstupují. Druzí zas věří, že trhy z dlouhodobého hlediska rostou, a proto nyní dokupují akcie se slevou."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top