investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Místo výrobce krému Nivea v indexu DAX zaujme Siemens Energy

04.03.2021

Společnost Siemens Energy, která dodává energetickému odvětví turbíny...

Společnost Siemens Energy, která dodává energetickému odvětví turbíny, nahradí 22. března v hlavním indexu německých akcií DAX výrobce krému Nivea, firmu Beiersdorf. Informovala o tom ve středu večer německá burzovní skupina Deutsche Börse.

Podnik Siemens Energy se loni oddělil od mateřské společnosti Siemens. Vlastní 67 procent akcií ve výrobci turbín Siemens Gamesa. Na burzu vstoupil loni v říjnu a od té doby akcie Siemens Energy posílily více než o třetinu. Tržní cena společnosti se tak pohybuje kolem 21,3 miliardy eur (557,2 miliardy Kč).


"Skutečnost, že se staneme členem indexu DAX tak brzy po našem vstupu na burzu, je velkým uznáním plánu naší společnosti a odhodlání našich zaměstnanců," uvedl šéf podniku Christian Bruch. "Jako přední společnost v oblasti energetických technologií se chceme aktivně podílet na změnách v energetice," řekl k odklonu od fosilních paliv směrem k takzvané zelené energii.


Index DAX vznikl v roce 1988 jako odpověď na existenci ukazatele newyorské burzy Dow Jones a hlavního indexu londýnské burzy FTSE 100. Většina z třiceti původních členů z německého indexu DAX už vypadla, loni v červnu to byla kvůli dopadům pandemie covidu-19 například letecká společnost Lufthansa. Ve třetím čtvrtletí se počet společností v indexu rozšíří na čtyřicet.


Po finančním skandálu společnosti Wirecard platí pro vstup do indexu přísnější kritéria, firmy například musejí prokázat ziskovost.


Zdroj: ČTK



"Zatímco 16. března 2020 dosahoval index DAX úrovně 8 256 bodů, včera vystoupal na úroveň 14 185 bodů. Investoři tak mohli dosáhnout na zhodnocení ve výši 72 procent za necelý rok."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top