investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Microsoft má v USA doplatit na daních téměř 29 miliard USD

12.10.2023

Požadavek úřadu souvisí s kontrolou, jak firma rozdělovala svůj zisk...

Americký daňový úřad (IRS) požaduje po společnosti Microsoft doplatit za roky 2004 až 2013 na daních 28,9 miliardy USD (668,6 miliardy Kč) plus penále. Požadavek úřadu souvisí s kontrolou, jak firma rozdělovala svůj zisk mezi různé země a jurisdikce, oznámil Microsoft. Dodal, že se závěry IRS nesouhlasí, bude je rozporovat, a bude-li to nutné, obrátí se na soud.

Microsoft uvedl, že vždy dodržoval pravidla IRS a platil daně, které dlužil, v USA i jinde ve světě. Na blogu rovně napsal, že od té doby změnil své postupy a otázky vznesené daňovým úřadem se týkají minulosti, a ne současných postupů. Věří také, že případné dlužné daně budou po auditu sníženy až o deset miliard USD na základě daňových zákonů přijatých bývalým prezidentem Donaldem Trumpem.

IRS prověřuje, jak firma rozděluje zisky mezi jednotlivé země a jurisdikce. Již dlouho panují obavy, že největší korporace neplatí ve vyspělých zemích dostatečné daně. Technologičtí giganti jsou kritizováni za to, že vykazují nižší zisky v zemích s nižším zdaněním, aby tak minimalizovali své daně.

Letos se Microsoft dostal do hledáčku i dalších amerických úřadů. V červnu se dohodl s americkou Federální obchodní komisí (FTC) , že zaplatí 20 milionů USD kvůli nezákonnému shromažďování údajů o dětech, které si založily účet na Xboxu.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top