investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Měnová politika v USA se může zásadně změnit

27.08.2020

Předseda Federálního rezervního systému Spojených států Jerome Powell dnes...

Předseda Federálního rezervního systému Spojených států Jerome Powell dnes vystoupí se zásadním projevem, kde bude definovat směřování americké měnové politiky. Ekonomové i investoři z celého světa napjatě očekávají, zda se změní přístup Fedu k inflaci a zaměstnanosti.

Již v listopadu 2018 bylo oznámeno, že Fed vypracuje komplexní studii nástrojů měnové politiky a jejich účinnosti ve vztahu k cenové stabilitě a maximalizaci zaměstnanosti. Centrální bankéři přitom tvrdili, že se americká ekonomika změnila a klasické nástroje měnové politiky přestaly fungovat. Údajně došlo k poklesu neutrální úrokové sazby, při které měnová politika nestimuluje ani nezpomaluje hospodářskou aktivitu a udržuje inflaci pod kontrolou. 

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



Dnes bychom se mohli dozvědět, jak bude Fed na nová zjištění reagovat. Na základě předchozích vyjádření Jerome Powella nelze očekávat, že by se Fed uchýlil k posouvání základní úrokové sazby do záporu. Pravděpodobně nedojde ani k odklonu od inflačního cíle ve výši dvou procent.

 

Naopak je možné, že se cílování inflace změní na cílování průměrné inflace. To by v praxi znamenalo, že by Fed mohl udržovat inflaci nad úrovní dvou procent po dobu několika let, jestliže by se inflace v předchozích letech udržovala pod touto úrovní. Jednalo by se o revoluční změnu, která by zvýšila manévrovací prostor Fedu.

Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Uvolněná měnová politika ve Spojených státech vedla k přehřívání amerického pracovního trhu. To mělo pozitivní dopad na znevýhodněné menšiny, které snadněji nacházely zaměstnání."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top