investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Lidé začínají utrácet. Nákupy se přesouvají na internet

08.07.2020

Podle květnových dat očištěných o kalendářní vlivy došlo k meziročnímu...

Podle květnových dat očištěných o kalendářní vlivy došlo k meziročnímu růstu maloobchodních tržeb o 2,0 procenta. Nejvíce rostly tržby v segmentu nepotravinářského zboží, kde došlo ke zvýšení o 6,1 procenta. Lidé pravděpodobně realizovali odloženou spotřebu z předchozích měsíců, kdy byly zavřené některé obchody. Naopak u pohonných hmot klesly tržby o 9,4 procenta, což bylo způsobeno meziročním poklesem cen pohonných hmot i omezením přepravy.

Bez očištění dat o kalendářní vlivy dopadly statistiky maloobchodních tržeb výrazně hůře, protože v květnu 2020 bylo o dva pracovní dny méně než v květnu 2019. Neočištěné statistiky hovoří o meziročním snížení maloobchodních tržeb o 0,7 procenta. Tržby za nepotravinářské zboží se zvýšily pouze o 2,6 procenta a tržby za pohonné hmoty se snížily dokonce o 11,8 procenta.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Nejvyšší zájem přetrvával o nákupy zboží přes internet a zásilkové služby, kde byl vykázán růst tržeb o 33,6 procenta. Ve specializovaných prodejnách se zvýšily nákupy sortimentu pro domácnost. Naopak pokles tržeb zaznamenaly prodejny s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím. Výrazný propad tržeb utrpěly i prodejny s oděvy a obuví.

 

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se meziročně snížily o 32,6 procenta. Neočištěné tržby klesly dokonce o 36,8 procenta. Jasně se ukazuje, že automobilky nemají problémy pouze ve výrobě, kde kvůli pandemii hlásí obří propady. Lidé odkládají dražší nákupy, což omezuje prodeje vozidel. Klíčovým problémem automobilek se proto stává odbyt jejich nových výrobků.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Nákupy přes internet a zásilkové služby umožňují zákazníkům jednoduše srovnávat ceny mezi obchody. Nakupovat lze z pohodlí domova, bez kontaktu s jinými lidmi a bez front. Díky těmto výhodám se online nakupování stávalo stále populárnější již před propuknutím pandemie. V průběhu koronavirové krize byl trend přesunu nákupů do virtuálního světa posílen a pravděpodobně zůstane jedním z nejviditelnějších důsledků pandemie."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top