investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Komerční banka propustí 250 zaměstnanců

05.01.2021

Komerční banka během první poloviny roku 2021 sníží počet zaměstnanců o 3,5 procenta...

Komerční banka během první poloviny roku 2021 sníží počet zaměstnanců o 3,5 procenta, tedy asi o 250 lidí. Více než dvě třetiny tohoto poklesu připadnou na centrálu banky. Zhruba pětina zaměstnanců ze zrušených pozic by měla najít jiné umístění v bance. KB to dnes zveřejnila na svém webu jako přijatá opatření v souvislosti s pokračující pandemickou situací s výrazným negativním dopadem na ekonomickou aktivitu. K propouštění přistoupily i další velké banky.

"V důsledku pandemie předpokládáme, že se počet zaměstnanců skupiny ČSOB v roce 2021 sníží o více než dříve oznámených 250. Významnou část budou nadále tvořit přirozené odchody a interní rotace. Nevyhneme se ale ani propouštění," řekl dnes ČTK mluvčí ČSOB Patrik Madle.


"Česká spořitelna plošné propouštění neplánuje, ačkoli kontinuální optimalizace provozních i personálních nákladů ovlivňuje nutnost tvorby vysokých opravných položek v důsledku potenciálního rizika růstu nesplácených úvěrů," sdělil ČTK mluvčí spořitelny Filip Hrubý. Podle zdrojů z banky se přitom snižují primárně provozní náklady o pět procent a personální o 1,5 procenta.


Raiffeisenbank, která byla loni nucena v souvislosti s dopadem pandemické situace snížit počet zaměstnanců o sedm procent, v roce 2021 další významné propouštění neplánuje, uvedla dnes pro ČTK mluvčí banky Petra Kopecká. Ani Moneta propouštění podle mluvčí Zuzany Filipové nechystá.


Mimořádné náklady Komerční banky spojené s tímto snížením, plynoucí zejména z vyplácení odstupného odcházejícím zaměstnancům, dosáhnou 76 milionů Kč. Rezerva pokrývající tyto náklady byla zaúčtována do osobních nákladů ve čtvrtém čtvrtletí roku 2020. Banka dále vykázala mimořádné náklady 38 milionů Kč související se snížením rozsahu poboček, včetně ukončení nájemních smluv, zrychleného odpisování nebo znehodnocení práv na užívání.


Opatření podle banky představují částečné urychlení kroků předpokládaných ve strategickém plánu KB Change 2025, který byl představen investorům 5. listopadu 2020 a nemění žádnou z prezentovaných ambicí strategického plánu, ani výhled vývoje konsolidovaných provozních nákladů v roce 2020 poskytnutý v pololetní zprávě KB 2020.


Komerční bance klesl za tři čtvrtletí 2020 čistý zisk meziročně o 45 procent na 6,1 miliardy Kč. Po očištění o jednorázové položky byl nižší o 44 procent. Počet klientů bance meziročně klesl o 11.000 na 1,651 milionu. Ve strategickém plánu si banka klade za cíl být lídrem v nové éře digitálního bankovnictví pro dva miliony aktivních klientů. Mezi strategické cíle patří mimo jiné vybudování nové digitální banky a společnosti řízené daty a udržení vedoucí pozice ve službách pro korporace.


Hlavním majitelem Komerční banky, která patří mezi největší tuzemské peněžní ústavy, je francouzská Société Générale. S akciemi banky se obchoduje na pražské burze.


Zdroj: ČTK



"Centrální banky v rámci boje proti negativním důsledkům pandemie koronaviru prudce snížily úrokové sazby v zemích po celém světě. To mělo negativní dopad na komerční banky, kterým se tímto krokem snížily úrokové výnosy."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top