investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Kellner měl pod kontrolou kolem jednoho procenta výkonu ekonomiky ČR

30.03.2021

Majitel skupiny PPF Petr Kellner, který v sobotu tragicky zamřel na Aljašce...

Majitel skupiny PPF Petr Kellner, který v sobotu tragicky zamřel na Aljašce, měl pod vlastnickou kontrolou řádově kolem jednoho procenta výkonu české ekonomiky. Vyplývá to z analýzy ekonoma České spořitelny Michala Skořepy. Po sečtení dvou základních složek přidané hodnoty, tedy osobních nákladů a zisku před zdaněním, z výročních zpráv za rok 2019 čtyř firem skupiny dominantně působících jen v ČR (O2, CETIN, PPF Banka, Air Bank) vyjde podle něj 0,7 procenta tehdejší přidané hodnoty české ekonomiky.

Kellnerovo impérium sídlí v Nizozemsku, takže z pohledu inkasovaného zisku byla tato skupina zahraničním subjektem, tj. její příjmy z aktivit v Česku byly součástí odcházejících dividend, upozornil Skořepa. Samotná PPF B.V. na svých stránkách podle něj uvádí, že důvodem registrace holdingových společností skupiny PPF v Nizozemsku je tamní stabilní legislativní prostředí, na nějž nemají politické výkyvy a výsledky voleb zásadní vliv.


Dalším důvodem pro přesunutí sídla do firmy do Nizozemska jsou precizní dohody o ochraně investic s co největším počtem zemí celého světa. ČR zatím takovou kontinuitu právního rámce a robustní ochranu investic v globálním měřítku nenabízí. Stejně jako PPF jsou v Nizozemsku registrovány i další české společnosti s globálním přesahem, například AVAST, Linet, Rudolf Jelínek a řada dalších, poznamenal Skořepa.


"Peníze, které z Česka v minulých letech odcházely na účty 'cizozemské' PPF B.V. do Nizozemska, snižovaly český hrubý národní důchod. Následně ovšem kompenzovaly toto snížení ve chvíli, kdy se vracely z Nizozemska jako osobní příjem Kellnera a dalších českých spoluvlastníků akcií firem v rámci PPF B.V," uvedl Skořepa.


Řízením veškerých aktivit ve skupině PPF byl místo hlavního akcionáře Kellnera v pondělí pověřen Ladislav Bartoníček, jeden z jejích akcionářů. Společnost rovněý uvedla, že na jejím běžném každodenním fungování se odchodem zakladatele nic nemění.


Investiční skupina PPF investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Vedle ČR PPF působí ve 24 dalších zemích na třech kontinentech, v Evropě, Asii a Severní Americe.


Zdroj: ČTK



"Smrt Petra Kellnera je tragédie, která nebude mít dopad jen na rodinu, ale i na jeho impérium. Byl to totiž právě Petr Kellner, který svou pracovitostí a vysokou inteligencí dokázal posouvat věci dopředu. Přestože existuje krizový plán, který byl po jeho smrti aktivován, jeho samotného nedokáže nic nahradit."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top