investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Kam investovat peníze

25.05.2023

Když se to dělá zodpovědně, investování je skvělý způsob, jak vydělat peníze. A mnoho typů investic je přístupných prakticky každému bez ohledu na věk, příjem nebo kariéru. Například někdo, kdo je blízko důchodu, bude mít pravděpodobně velmi odlišný investiční plán než někdo, kdo právě začíná svou kariéru bez úspor.



Akcie

Akcie je cenný papír, který představuje vlastnictví zlomku emitující společnosti. Akcie opravňují vlastníka k části aktiv a zisků společnosti rovnající se tomu, kolik akcií vlastní. Jako všechny formy investic, obchodované na burze mohou ztratit hodnotu, pokud se podmínky na trhu zhorší.


Když investujete, rozhodujete se, co dělat se svými finančními aktivy. Hodnota vaší investice může stoupat nebo klesat kvůli tržním podmínkám nebo firemním rozhodnutím, například zda expandovat do nové oblasti podnikání nebo se sloučit s jinou společností. 

Nalézt správné akcie vám nejlépe pomůže váš broker, který se specializuje na danou oblast. Například společnost BHS, která investování do akcií zprostředkovává, pro své klienty pravidelně zajišťuje analýzy trhu spolu se špičkovými experty a hledá pro ně zajímavé investiční příležitosti. 



Investice do dluhopisů


Dluhopisy

Dluhopis je typ půjčky, ve které držitel dluhopisu půjčuje peníze společnosti nebo vládě. Dlužník pravidelně platí úroky až do stanoveného data v budoucnosti, kdy splatí původní částku úvěru. Tato konečná částka se nazývá „jistina“ a úrok je série plateb nazývaná „kupón“. 

Čím nižší je úvěrové riziko emitenta (vydavatele kuponu) – nebo čím vyšší je jeho rating – tím nižší mohou nastavit své kupónové sazby, čímž se snižují náklady na půjčování. Naopak, čím vyšší je úvěrové riziko emitenta, tím vyšší budou muset být jeho výnosy, aby přilákaly investory. Pro vhodný výběr dluhopisu je tedy nezbytné si dobře prověřit rating dluhopisů, které plánujete koupit.


Investice do nemovitosti


Nemovitosti

Investování do nemovitostí je v poslední době velmi oblíbený způsob zhodnocování peněz. Ať už jdete cestou koupě a následného pronájmu bytu či domu, nebo zda si zvolíte investiční nemovitost a budete se chtít podílet na jejím výnosu, princip je vždy stejný. Vaším ziskem je to, co zbyde ze zaplaceného nájmu nemovitosti, po odečtení všech nákladů. Výhodou je relativně jistý výnos, nevýhodou pak může být nesprávně rozložené portfolio vašich nemovitostí. Základem je proto vhodný výběr a ideálně rozložení typů nemovitostí, do kterých investujete.


Asset management

Pro investory, kteří svůj čas raději věnují své vlastní práci, rodině nebo koníčkům a investování raději nechávají na odbornících, je tu asset management. Investor se v rámci této strategie svěří do rukou odborníků, kteří se investováním zabývají profesionálně. Po celou dobu zůstává majitelem zakoupených aktiv, ale svému asset managerovi předává plnou moc. Podobně jako když si u soudu raději najme právníka, než aby si musel sám právo nastudovat. Pro tento typ investování je samozřejmě třeba důkladně vybrat svého investičního partnera. Nejlépe společnost se stabilní pozicí na trhu a dlouhodobě doložitelnými výsledky v rámci jasně definované strategie. Právě takový přístup je možné najít v BHS, společnosti, která se pohybuje na českém kapitálovém trhu od jeho založení v roli tvůrce trhu. 

Více o tomto produktu si můžete přečíst zde. 




Přemýšlíte, jak a do čeho investovat?

Spojte se s těmi nejlepšími! Dejte nám na sebe pár údajů, ozveme se zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top