investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Jihokorejský Samsung představil svůj model AI

08.11.2023

Předstihl v tom společnost Apple...

Společnost Samsung Electronics dnes představila svůj model generativní umělé inteligence (AI) a naznačila, že se brzy objeví na jejích zařízeních. Firma o tom informovala v tiskové zprávě. Zpravodajský server CNBC připomněl, že jihokorejský podnik v tomto ohledu předstihl americkou firmu Apple.

Firma svůj model generativní inteligence pojmenovala Samsung Gauss, a to podle Carla Friedricha Gausse, "legendárního matematika, původce teorie normálního rozdělení, která je základem strojového učení a AI", uvedla firma. Technologie je určená pro aplikace s AI v zařízeních Samsungu.

Systém AI má několik funkcí. Generativní jazykový model může pomoci při sestavování e-mailů a překladu obsahu a také "zlepšit zkušenosti spotřebitelů tím, že umožňuje inteligentnější ovládání zařízení, pokud je integrován do produktů".

Druhá funkce umožňuje interním vývojářům rychle psát kód, zatímco třetí, Samsung Gauss Image, dokáže generovat nebo upravovat obrázky.

"Samsung Gauss se v současné době používá ke zvýšení produktivity zaměstnanců, ale v blízké budoucnosti bude rozšířen i na různé aplikace produktů Samsung, aby poskytl nové uživatelské zkušenosti," uvedla společnost.

Samsung by tak mohl být mezi prvními výrobci telefonů na světě, kteří do svých zařízení zavedou generativní umělou inteligenci. Viceprezident divize chytrých telefonů Daniel Araujo v říjnu uvedl, že technologie generativní AI se k zákazníkům dostane pravděpodobně příští rok.

Termínem generativní umělá inteligence se označují systémy, které na základě tréninku na obrovském množství dat dokážou vytvářet zdánlivě originální výstupy ve formě textů či obrázků v reakci na zadání uživatele. Do povědomí široké veřejnosti se dostaly zejména díky chatovacímu systému ChatGPT, který vyvinula společnost OpenAI podporovaná Microsoftem. Firma koncem loňského listopadu ChatGPT zdarma zpřístupnila veřejnosti a systém si rychle získal popularitu.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top