investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple bude brzy vyrábět čipy M4

12.04.2024
appletechnologievýroba

JPMorgan ve čtvrtletí zvýšila zisk

12.04.2024
akciebankatržbyusa

Jak se dařilo a bude se dařit českým bankám

02.03.2018

Společným faktorem bankovního sektoru je obrat u úrokových sazeb. Ten je patrný zejména na dolarových a korunových aktivech, ale výhledově také v eurech.

Společným faktorem bankovního sektoru je obrat u úrokových sazeb. Ten je patrný zejména na dolarových a korunových aktivech, ale výhledově také v eurech. Vyšší, respektive nezáporné sazby, pomáhají bankám stabilizovat a výhledově zvyšovat čisté úrokové marže. Ty v posledním roce výrazně zmírnily svůj pokles a v posledních dvou kvartálech dokonce začaly u některých bank postupně růst.

Dalším společným pozitivním faktorem výsledků bank za posledních několik čtvrtletí je nízká míra špatných úvěrů. Firemní i soukromí klienti splácejí dobře. Může za to ekonomická situace i extrémně nízká nezaměstnanost, která zvyšuje koupěschopnou poptávku a tím i objemy a ceny prodejů. Banky dokáží díky rostoucímu množství úvěrů dosáhnout větších objemů čistých příjmů. 

V oblasti hypoték, které jsou důležité pro všechny české banky, došlo k růstu cen prodávaných nemovitostí a zároveň ke zvýšení počtu poskytnutých hypoték. Oba tyto faktory zlepšují bankám tržby a zisky. Počet poskytnutých hypoték přestává vlivem úrokových sazeb růst, ale zvyšování cen nemovitostí díky nízké nabídce pokračuje.

Příjmy z fixních poplatků a provizí rostly po uvolnění kurzového závazku ČNB od dubna loňského roku. Na druhé straně poplatky za vedení účtů mají obecně tendenci spíše klesat a do budoucna budou pravděpodobně představovat o něco menší část příjmů bank. Ty budou muset jít spíše cestou investic do IT a digitalizace, optimalizace pobočkové sítě, zmenšování rozlohy a složitosti kamenných poboček. Tedy cestou snižování nákladů a zvyšování efektivity, podobně jako například sektor telekomunikací.

Dokud bude dobrá ekonomická situace trvat, nebude důvod ani ke změně těchto pozitivních trendů pro české banky. U většiny z nich by mělo letos dojít ke slibnému jednocifernému růstu objemu poskytnutých úvěrů. Čistá úroková marže by měla u většiny bank růst nebo stagnovat. Obecně by mohl cca 1 % růst sazeb bankám pomoci zvýšit čistý zisk řádově o 10 %. Vzhledem k nižším cenám bankovních titulů oproti zbytku trhu a často vysokým dividendovým výnosům by mohli investoři mít o české banky zájem i nadále.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top