investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Jak na ukládání do zlata

25.05.2023

Zlato je propojeno s historií a poskytuje určitou jistotu, že získáte nějakou hodnotu. Pokud se chcete dozvědět více o investování či spoření do zlata, tento článek vám nabídne užitečné informace. Zlato je považováno za méně rizikovou investici, pojí se s ní menší riziko a také menší výnosy. Pokud vás láká investice s menším rizikem, zlato může být pro vás tou správnou volbou.

Zlatá cihla -  investice do zlata

Výhody investování do zlata

Zlato si dlouhodobě udržuje svou kupní sílu. Zatímco měna a často i investiční aktiva podléhají inflaci – tedy jejich hodnota klesá, zlato v průběhu staletí stále svou hodnotu drží. To investory přitahuje především v těžkých časech, jako jsou ekonomické krize. V dobách, kdy lidé čelí nejistotě, jsou zlaté investice velmi populární. O zlatu se tak mluví také jako o kotvě, která v období konjunktury obvykle příliš neroste, ale když na trhy vstoupí nejistota a panika, zájem o zlato roste a s ním i jeho cena. Proto mnoho drobných investorů nakupuje zlato prostřednictvím dlouhodobého ukládání do zlata. Jeho prostřednictvím si totiž svou zlatou cihličku postupně kupují po menších částkách za aktuální ceny a pořizovací cenu a dlouhodobě tak průměrují a snižují výkyvy tržní ceny. 

Nevýhody investování do zlata

Jednou z nevýhod ukládání do zlata je skutečnost, že zlato nenabízí velké finanční ohodnocení za krátkou dobu, ale na druhou stranu neztrácí na hodnotě. Když už fyzické zlato vlastníte, můžete jej prodat kdekoli na světě. Ovšem jeho prodej z principu není vhodný ke spekulaci. 

Ziskovost a investice do zlata

Ziskovost investování do zlata

Zlato není investicí pro rychlý zisk. Na druhé straně zlato může poskytnout jistotu a rychle ho můžete směnit za hotovost, což je výhodou oproti jiným investicím, jako jsou nemovitosti nebo umělecká díla. Investování do zlata je dlouhodobou cestou, ale může přinést stabilní a konzistentní zisky s menším rizikem.

Údaje z World Gold Council ukazují, že průměrná roční návratnost z investice do zlata v posledních 50 letech byla 10,4%.



Ochrana investice a bezpečnost

Uvedeme si jeden příklad:

Když si koupíme auto, obvykle to bývá pro nás osobní a významný nákup. Předpokládejme, že auto stojí 500 000 Kč a kupujeme ho jako investici proti inflaci. Jakmile vyjedeme z továrny, hodnota auta klesá a tržní cena se sníží například na 350 000 Kč.

Auto můžeme využít jako investici a poté ho prodat. Avšak v tomto případě čelíme většímu riziku než u zlata, protože u zlata investujeme 500 000 Kč a jeho hodnota může vzrůst na 500 002 Kč již zítra.

Za 5 let by hodnota zlata mohla dosáhnout 534 000 Kč a za 40 let by mohla být až 720 000 Kč. Samozřejmě bychom mohli pokračovat dále, ale je zřejmé, že zlato pomalu a jistě roste každým rokem a stává se stabilním držitelem hodnoty. Proto je zlato stále oblíbenou investiční možností pro ty, kteří hledají bezpečné a stabilní investice.

Kdy se v historii vyplatilo do zlata investovat?

Investice do zlata se osvědčila během finanční krize v roce 2008. V tento rok se například mnoho investorů obrátilo ke zlatu, aby si chránili své finanční úspory před prudkým poklesem akciových trhů a hospodářskou nejistotou.

Dalším příkladem může být historie hyperinflace v Německu v roce 1923, kdy se hodnota německé marky výrazně snížila. V této době bylo zlato jedinou stabilní měnou, což vedlo k tomu, že lidé začali nakupovat zlaté mince a zlato jako prostředek uchování hodnoty svých úspor.

Dnes o sto let později mnoho ekonomů očekává ekonomickou krizi a inflaci zažíváme již nyní. Proto právě lidé, kteří nemají důvěru v pozitivní vývoj světové ekonomiky ukládají své prostředky do zlata i dnes. 

Poptávka po zlatu

Jak začít cestu k výnosu nebo investici? 

Je to velmi jednoduché. Naštěstí se nejedná o žádné složité finanční nástroje. Investovat můžete postupně nebo jednorázově koupí zlatých slitků nebo mincí.

Tyto produkty můžete zakoupit přes společnost BHS, ověřené e-shopy, osobně od podnikajícího jedince v oboru nebo přes internet. 

Důležité je najít důvěryhodného obchodníka, který vám zajistí, že transakce proběhne v souladu s právními předpisy a povinnostmi a zároveň vás neokrade z hodnoty zlata nebo investice. 

Poptávka po zlatu roste

V nejistotě cena zlata obvykle roste. Invaze na Ukrajinu a zvyšující se inflace měly proto rozhodující vliv na cenu zlata v roce 2023 a na to, jak moc si ho lidé chtějí pořídit.

Vzhledem k zákonům nabídky a poptávky může růst poptávky vést k růstu cen, což může vést k lepším ziskům pro investory. Cena zlata se každým rokem pozvolna zvyšuje a poptávka po něm roste.

Zlato může být užitečné pro zlepšení finanční situace a může poskytnout jistotu v těžkých dobách finanční krize.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top