investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Trhy střízliví a vedou ruku amerického Fedu ke zpřísnění politiky

22.04.2024
akcieekonomikainflaceusa

Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo

22.04.2024
ekonomikačesko

Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

22.04.2024
akcieburzaevropainvesticeipo

Inflace v USA zůstává i nadále horká a udržuje tlak na Fed

14.10.2022

Další měsíc a další zklamání trhů z dat CPI...

KLÍČOVÉ ÚDAJE

Růst spotřebitelských cen zaznamenal v září meziměsíční růst +0,4 % (m/m) po srpnovém růstu o 0,1 %. Meziročně (y/y) celková inflace mírně klesla o 0,1 procentního bodu (pb) ze srpnové hladiny 8,3 %, když zpomalila na 8,2 % v září.

Ceny energií klesly o 2,1 % m/m, když ceny benzínu kontrahovaly o 4,9 % m/m. Bohužel pokles benzinu byl částečně kompenzován růstem cen elektřiny a zemního plynu. Ceny potravin vzrostly o 0,8 % m/m (stejně jako v srpnu) a jsou vyšší o 11,2 % y/y.

Jádrová inflace (bez volatilních položek, jako jsou potraviny a energie) činila 0,6 % m/m – což odpovídá srpnovému zisku. Ve srovnání s loňským zářím jsou jádrové ceny vyšší o 6,6 % – o 0,3 pb vyšší než minulý měsíc.

Růst cen mezi hlavními službami (+0,8 % m/m) zrychlil z nárůstu v minulém měsíci o 0,6 % m/m. Významným přispěvatelem byly opět náklady na přístřeší (+0,7 % m/m), přičemž nájemné v primárním bydlení i ekvivalentní nájemné vlastníků vzrostly o 0,8 % m/m.

Ostatní kategorie včetně zdravotnictví (1,0 % m/m), dopravy (1,9 % m/m) a rekreace (0,2 % m/m) byly v meziměsíčním srovnání rovněž vyšší. Růst cen ve vzdělávání a komunikačních služeb se v srpnu nezměnil (0,2 % m/m).

Dobrá zpráva je, že ceny základního zboží (0,0 % m/m) v září zpomalily a obnovily svou meziroční trajektorii poklesu. Zpomalení růstu cen bylo patrné ve všech kategoriích jako bytové zařízení (-0,6 % m/m), oděvy (-0,3 % m/m), rekreační (0,0 % m/m) zboží v dopravě (-0,2 % m/m). Pokles cen v dopravě byl veden poklesem cen ojetých vozidel o 1,1 % m/m, zatímco ceny nových vozidel vzrostly o 0,7 % m/m.

KLÍČOVÉ DŮSLEDKY

Další měsíc a další zklamání trhů z dat CPI. Jak hlavní, tak jídrový CPI překvapily trh nárůstem, oproti očekávanému zpomalení hlavního indexu a mírnějšího růstu jádra a ukazují, že srpnová zpráva nebyla jednorázová. Výhledově budou náklady na ubytování i nadále podporovat silnou inflaci služeb. Navzdory vysokým úrokovým sazbám hypoték po několik desetiletí a trhlinám, které se objevují na trhu s bydlením, bude trvat, než se setrvačnost v nájmech a nákladech na vlastnictví domů zmírní a projeví se v údajích CPI. Dobrou zprávou je, že klesající trajektorie základních cen zboží se obnovila, protože cenové zisky v září zpomalily na 6,6 % ze 7,1 % v srpnu.

Trvale silná inflace jádrových cen v září bude udržovat tlak na Fed, aby pokračoval ve zvyšování sazeb. Nadále očekáváme, že oficiální měnověpolitická sazba do začátku příštího roku vzroste na 4,5 – 4,75 %.



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top