investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Index spotřebitelských cen v USA v srpnu neočekávaně zrychlil

14.09.2022

Konec narativu o brzském dosažení vrcholu inflačních tlaků, nebo jen poslední vzedmutí cenové hladiny?

Inflace v srpnu překvapivě rostla, což je jasný důvod pro Fed zvýšit sazby o dalších 75 bazických bodů - nelze vyloučit i 100 bb.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE

  • Růst spotřebitelských cen se v srpnu, po stagnaci v červenci, meziměsíčně zvýšil o 0,1 % (m/m). Meziročně (y/y) celková inflace zpomalila od července o 0,2 procentního bodu (pb) na 8,3 %.
  • Ceny energií klesly o 5,0 % m/m, protože ceny benzínu poklesly o významných -10,6 % m/m, zatímco energetické služby vzrostly o 2,1 % m/m. Ceny potravin zpomalily na 0,8 % m/m (po 1,1 % m/m nárůstu v červenci), ale stále jsou vyšší o 11,4 % y/y.
  • Jádrová inflace (bez volatilních položek, jako jsou potraviny a energie) vzrostla o 0,6 % m/m – výrazné zrychlení z červencového zisku o 0,3 % m/m. Ve srovnání s loňským srpnem je jádrová inflace 6,3 % o 0,4 pb vyšší než minulý měsíc.
  • Růst cen mezi hlavními službami (+0,6 % m/m) zrychlil z předchozího nárůstu v minulém měsíci o 0,4 % m/m. Významným přispěvatelem byly opět náklady na přístřeší (+0,7 % m/m), přičemž nájemné primárního bydlení (+0,7 % m/m) a ekvivalentní nájemné vlastníka (+0,7 % m/m) zaznamenaly podobné zisky. Ceny placené za ubytování mimo domov (0,1 % m/m) mírně vzrostly poté, co v každém z předchozích dvou měsíců zaznamenaly značný pokles. Ostatní kategorie včetně zdravotnictví (0,8 % m/m), dopravy (0,5 % m/m) a vzdělávání a komunikačních služeb (0,2 % m/m) byly také meziměsíčně vyšší. Růst cen u rekreačních služeb v srpnu stagnoval.
  • Po nedávných známkách uvolňování ceny jádrového zboží v srpnu zrychlily (0,5 % m/m). Zisky byly patrné u vybavení domácností (+1,1 % m/m), oblečení (0,2 % m/m), rekreačního zboží (0,6 % m/m) a dopravy (0,4 % m/m). Růst cen v dopravě byl zcela důsledkem růstu cen nových vozidel o 0,8 % m/m, zatímco ceny ojetých vozidel klesly o mírných 0,1 % m/m.


DŮSLEDKY

Nejde to vyjádřit jinak, než že poslední data o cenové hladině v USA byly velkým zklamáním. Poté, co údaje v posledních měsících vykazovaly určité známky uvolňování, vedlo srpnové zrychlení cen ve většině kategorií zboží a služeb k významnému zvýšení jádrové inflace.

Zatímco růst cen napříč službami pravděpodobně prokáže větší stálost, nedávné zrychlení cen zboží není udržitelné. Poměr zásob k tržbám v obchodních domech, v obchodech s elektronikou a spotřebiči a v obchodech se stavebními materiály, zahradní technikou a potřebami, to vše je v současné době výrazně nad úrovní před pandemií. V předvánočním obdobím maloobchodníci pravděpodobně začnou nabízet nějaké slevy, aby omezili stávající zásoby.

Během minulého týdne jsme slyšeli od řady představitelů FOMC jasný vzkaz, že budou muset vidět přesvědčivé důkazy o tom, že inflace trvale zpomaluje, než rozhodnou o ukončení měnověpolitické restrikce. Dnešní zpráva nenabízela žádný důkaz, že se inflace se zmírňuje. To naznačuje, že další zvýšení o 75 bazických bodů je téměř jisté, až se koncem tohoto měsíce sejde FOMC.

Pro akciové trhy to včera byla studená sprcha, protože většina analytiků očekávala pokles headlinového CPI a mírný nárůst jádrového CPI (0,0 % a 0,4 %). Dnešní data tak nejen otvírají cestu Fedu k dalšímu razantnímu zvýšení klíčových sazeb, ale prodlužují období nejistoty a dále zvyšují tlak na domácnosti i firmy prostřednictví snižování dostupných finančních prostředků.

Dolar, díky spekulacím o nárůstu úrokového diferenciálu a tendenci investorů uchylovat se do aktuálně jediného bezpečného aktiva na trhu bude s velkou mírou pravděpodobnosti i nadále posilovat a výnosy amerických vládních dluhopisů dále porostou, což bude mít negativní vliv na akciové trhy.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top