investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Goldman Sachs preferuje firmy s volnými prostředky a podhodnocené inovace

30.03.2023

Plný dopad otřesů v bankovním sektoru se ještě neprojevil...

Podle Ashishe Shaha, investičního ředitele Goldman Sachs Asset Management, ukázal nedávný šok v americkém bankovním systému důležitost diverzifikovaných investic, jako je například portfolio 60/40, které je rozděleno mezi akcie (60 %) a dluhopisy (40 %). Ačkoli tato strategie měla v roce 2022 problémy kvůli obavám z inflace, dluhopisy letos uprostřed napětí ve finančním sektoru výrazně rostly.

Shah se však domnívá, že většinu dopadů bankovních otřesů jsme ještě neviděli. Na rozdíl od typických bankovních krizí byly u dotčených bank ztráty plynoucí z bezpečných a likvidních aktiv, a nikoliv ze špatných úvěrů. Tempo růstu sazeb také předčilo očekávání mnoha lidí včetně některých bank, což vedlo k nezaúčtovaným ztrátám v rozvahách. Nástup sociálních médií a digitalizace finančních služeb navíc urychlil přenos informací a způsobil, že vše, včetně tempa přesunu vkladů, bylo mnohem rychlejší než během poslední globální finanční krize. Beta vkladů neboli citlivost vkladů na tržní sazby, je u některých bank vyšší, než se očekávalo, a tempo přesunu vkladů daleko přesáhlo to, co bylo pozorováno v minulosti.

Ve světle těchto problémů Shah radí investorům, aby si udržovali diverzifikované portfolio a zaměřili se na společnosti, které generují volné peněžní toky. Mohou to tak být kvalitní dluhopisy, které vlastní společnosti s investičním ratingem, nebo akcie, které emitovaly společnosti s vysokou kvalitou a schopností pořádat zpětné odkupy. Naopak firmy nadměrně zadlužené, nebo negenerující volný peněžní tok, jsou nejproblematičtějším typem investic v tomto prostředí.

Toto období lze také využít k lovu na inovace, které jsou na prodej, například biotechnologické společnosti obchodující se za atraktivní ceny se zajímavým výzkumem a vývojem. I když tyto společnosti často pálí hotovost, stále existují příležitosti k nákupu pod hodnotou jejich duševního vlastnictví. Atraktivní oblastí je také umělá inteligence, která bude mít dlouhodobě transformační dopady na ekonomiku.

Pokud jde o úvahy Fedu o sazbách, Shah se domnívá, že Fed zpřísňuje sazby, aby zpomalil americkou ekonomiku a řešil inflaci, protože ekonomika roste tempem, které není v souladu s cenovou stabilitou. Výrazné zpřísnění finančních podmínek, které bylo zaznamenáno v posledních týdnech, však může Fed přimět k přehodnocení jeho postoje. Shah naznačuje, že prostředí se změnilo a banky nemohou přejít od obav z runu na banky k tomu, že druhý den poskytnou rizikový úvěr. Fed pravděpodobně vyhodnotí situaci a podle toho upraví svou politiku.

Souhrnně lze říci, že nedávný otřes v americkém bankovním systému zdůraznil význam diverzifikovaných investic a hodnotu dluhopisů pro investory. Ačkoli se plný dopad otřesů ještě neprojevil, investoři mohou svá portfolia nastavit tak, aby se zaměřili na společnosti s volným peněžním tokem a inovativní společnosti obchodující se pod svou hodnotou. Fed pravděpodobně přehodnotí svou politiku ve světle výrazného zpřísnění finančních podmínek a podle toho upraví svůj postoj.

Timur Barotov, analytik BHS

„Plný dopad otřesů v bankovním sektoru se ještě neprojevil, investoři by se měli zaměřit na společnosti s volným peněžním tokem a inovativní obchodující se pod svou hodnotou.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top