investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

General Dynamics má za čtvrté čtvrtletí vyšší tržby i zisk

24.01.2024

Firma v poslední době těží z více ozbrojených konfliktů ve světě...

Americká zbrojovka General Dynamics ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila čistý zisk těsně nad jednu miliardu dolarů (22,8 miliardy Kč) proti zisku 992 milionů dolarů o rok dříve. Informovala o tom dnes v tiskové zprávě. Firma v poslední době těží z více ozbrojených konfliktů ve světě, což se odráží ve zvýšené poptávce armád po zbraních a souvisejícím vybavení. Tržby se zvýšily o 7,5 procenta a dosáhly téměř 11,7 miliardy dolarů.

Čtvrtletní tržby překonaly odhady analytiků na Wall Street, kteří je podle agentury Reuters odhadovali na 11,4 miliardy dolarů. Poptávka po zbraních je vysoká navzdory tomu, že potíže v dodavatelských řetězcích tlačí na růst cen. Analytici se domnívají, že problémy v dodavatelských řetězcích v nejbližší době nezmizí.

Eskalace napětí mezi Čínou a Filipínami, válka mezi Ukrajinou a Ruskem a také ozbrojené konflikty na Blízkém východě způsobují, že General Dynamics rychle plní knihu zakázek. Ze stejného důvodu se daří i dalším americkým zbrojovkám, jako je Lockheed Martin či Raytheon.

Divize Combat Systems, která spadá pod General Dynamics a která vyrábí tanky, zvýšila tržby meziročně o 14,8 procenta. Problémy na pracovním trhu a v dodavatelských řetězcích ještě z doby pandemie covidu-19 ale způsobují, že plnění rekordních zakázek na zbraně a bojové systémy se protahuje a prodražuje.

Zbrojovka General Dynamics vyvinila například stíhačky F-16, které až do 90. let i vyráběla, než výrobu převzala společnost Lockheed Martin. Výrobní sortiment zahrnuje i jaderné ponorky či torpédoborce s řízenými střelami. General Dynamics ale vyrábí i techniku pro civilní sektor, například soukromé tryskáče Gulfstream.

Za celý rok firma zvýšila tržby o 7,3 procenta na 42,3 miliardy dolarů. Čistý zisk o 2,2 procenta klesl a činil 3,3 miliardy dolarů.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top