investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Gazprom žádá po Bulharsku odškodnění

10.02.2023

Sofia loni odmítla platit za ruský plyn v rublech...

Ruská plynárenská společnost Gazprom žádá po Bulharsku finanční kompenzaci poté, co Sofia loni odmítla platit za ruský plyn v rublech. S odvoláním na dnešní oznámení bulharského ministra energetiky o tom informovala agentura Reuters.

Gazprom přerušil dodávky plynu do Bulharska na konci dubna 2022. Země spolu s dalšími členy Evropské unie odmítla začít platit za dodávky v rublech, jak si přála Moskva po své invazi na Ukrajinu a vlně západních sankcí. Dlouhodobá smlouva Bulharska s Gazpromem o dodávkách plynu, která byla stanovena v amerických dolarech, vypršela na konci roku 2022.

"Vyměňujeme si o té věci korespondenci. Ruská strana vznesla nárok na určitou částku a my jsme na to reagovali. Vzhledem k tomu, že je to důvěrné, nechci to dále komentovat," uvedl prozatímní bulharský ministr energetiky Rosen Christov v rozhovoru se státní televizí BNT.

"Chtějí, abychom zaplatili za něco, co jim podle jejich názoru dlužíme," rozvedl Christov. Dodal, že Sofia činí kroky k obraně bulharských zájmů.

Bulharsko, které bylo před invazí ruských vojsk na Ukrajinu téměř plně závislé na ruském plynu, si už podobně jako Česko zajistilo alternativní dodávky plynu z jiných než ruských zdrojů.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top