investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

FTC hodlá podat antimonopolní žalobu na Amazon

29.06.2023

Hlavní součástí žaloby zřejmě bude obvinění, že Amazon využívá svého postavení na trhu k tomu...

Americká Federální obchodní komise (FTC) hodlá v příštích týdnech podat rozsáhlou antimonopolní žalobu na americký internetový obchod Amazon, zaměří se v ní na jeho klíčové internetové tržiště. S odvoláním na dokumenty a zdroje obeznámené se situací o tom dnes informovala agentura Bloomberg. Hlavní součástí žaloby zřejmě bude obvinění, že Amazon využívá svého postavení na trhu k tomu, aby odměňoval prodejce využívající jeho logistické služby a zároveň trestal ty, kteří tyto služby nevyužívají.

Šéfka FTC Lina Khanová by vzhledem ke svým veřejným vyjádřením mohla požadovat restrukturalizaci společnosti Amazon. Jmenování Khanové do čela FTC zintenzivnilo kroky administrativy prezidenta Joea Bidena proti praktikám velkých technologických podniků, které omezují hospodářskou soutěž, píše Bloomberg.

Rozsáhlé internetové tržiště je centrem aktivit Amazonu v oblasti internetového obchodu. Vnější prodejci, kteří se na celkovém internetovém prodeji Amazonu podílejí více než polovinou, platí firmě poplatek za každý prodej prostřednictvím tohoto tržiště. Mohou si zaplatit i řadu služeb - od skladování přes dodávky zboží až po reklamu.

Využívání těchto služeb není povinné, většina prodejců je však vnímá jako nezbytné náklady na podnikání. Komise podle Bloombergu shromáždila důkazy, že Amazon znevýhodňuje prodejce, kteří tyto služby nevyužívají.

Část prodejní ceny, která v důsledku základního poplatku a úhrady za služby připadne Amazonu, se podle studie společnosti Marketplace Pulse postupně zvyšuje. Loni přesáhla 50 procent prodejní ceny, zatímco v roce 2016 činila 35 procent.

FTC už v květnu podala na Amazon dvě žaloby, protože podnik nemazal údaje o dětech shromážděné jeho chytrými reproduktory a nezákonně špehoval uživatele jeho chytrých domovních zvonků. Amazon obvinění odmítl, avšak přistoupil na to, že zaplatí 30,8 milionu dolarů (zhruba 666 milionů Kč) za urovnání obou těchto kauz.

Minulý týden podala komise na Amazon další žalobu. V té podnik obvinila, že zapsal miliony uživatelů bez jejich souhlasu do své placené služby Amazon Prime a ztížil jim zrušení služby. FTC rovněž vyšetřuje plán Amazonu na převzetí výrobce robotických vysavačů iRobot za 1,65 miliardy dolarů (zhruba 36 miliard Kč).


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top