investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firma Berkshire koupila podíl v tchajwanském výrobci čipů TSMC

15.11.2022

Konglomerát investora a miliardáře Warrena Buffetta jen zřídka nakupuje cenné papíry technologických firem....

Americká investiční společnost Berkshire Hathaway koupila za více než 4,1 miliardy dolarů (96 miliard Kč) podíl v tchajwanském výrobci čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Uvedla to agentura Reuters, která se odvolává na sdělení firmy pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Konglomerát investora a miliardáře Warrena Buffetta jen zřídka nakupuje cenné papíry technologických firem.

Berkshire v pondělí uvedla, že vlastní asi 60,1 milionu amerických depozitních akcií (ADS) společnosti Taiwan Semiconductor. Zveřejnila také nové, menší podíly v americké společnosti vyrábějící stavební materiály Louisiana-Pacific a ve firmě Jefferies Financial Group, která se zabývá finančními službami.

Buffettův podnik sice málokdy investuje do technologií, ale často nakupuje firmy, které mají na trhu soutěžní výhodu, často díky své velikosti. TSMC je největším smluvním výrobcem čipů na světě.

Ve třetím čtvrtletí společnost TSMC vykázala růst zisku o 80 procent. Pomohla jí poptávka od výrobců přístrojů iPhonů společnosti Apple. Ta je zároveň zdaleka největší investicí Berkshire Hathaway. Buffettův podnik má akciové portfolio, jehož hodnota aktuálně činí asi 306,2 miliardy dolarů.

"Předpokládám, že Berkshire věří, že svět se neobejde bez výrobků Taiwan Semi," uvedl analytik Tom Russo ze společnosti Gardner, Russo & Quinn, která akcie Berkshire vlastní. "Pouze malý počet firem dokáže shromáždit dost kapitálu na výrobu polovodičů, které jsou pro životy lidí čím dál důležitější," dodal.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top