investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firma Advent koupí v transakci za 6,4 miliardy USD provozovatele satelitů Maxar

16.12.2022

Jde o jeden z největších odkupů oznámených v posledních měsících...

Americká investiční společnost Advent International koupí firmu Maxar Technologies, která vlastní a provozuje satelity určené k dálkovému průzkumu Země. Včetně převzatého dluhu má transakce hodnotu 6,4 miliardy dolarů (146 miliard Kč), uvedly dnes firmy ve společné tiskové zprávě. Jde o jeden z největších odkupů oznámených v posledních měsících, informoval ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).

Společnost Maxar vlastní a provozuje soustavu satelitů, která jí umožňuje shromažďovat podrobné snímky zemského povrchu z vesmíru. Její technologie se používá pro geoprostorové zpravodajství či obranu, spoléhá na ni také aplikace Google Maps. Například snímky z bojišť na Ukrajině ve zprávách často poskytuje právě Maxar.

Společnost má podle svého webu na oběžné dráze 90 satelitů, mezi své zákazníky počítá 70 zemí a zaměstnává asi 4400 lidí. Její akcie se obchodují na burzách v New Yorku a Torontu.

Investiční společnost Advent za sebou má více než 400 investic do soukromého kapitálu ve 41 zemích. Firma byla založena v roce 1984 a ke konci letošního září měla ve správě aktiva v hodnotě 89 miliard dolarů. V posledních třech letech investovala 28 miliard dolarů do obrany, zabezpečení a kybernetické bezpečnosti. V portfoliu má firmy jako Cobham Advanced Electronics Solutions nebo Ultra Electronics, které úzce spolupracují s americkým ministerstvem obrany.

Tyto vztahy pomohly Adventu identifikovat satelitní zpravodajství jako další prioritu pro americkou vládu, uvedl šéf podniku Shonnel Malani, který také dohlíží na investice v obranném sektoru.

"Pro nás je to příběh růstu," řekl Malani o společnosti Maxar. "Je to podnikání, které veřejné trhy příliš nedoceňují," dodal. Advent podle něj plánuje pomoci urychlit plánované vypuštění nové soustavy satelitů společnosti.

Uzavřená dohoda podléhá 60denní lhůtě, během níž Maxar může hledat konkurenční nabídky.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top