investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Finanční výsledky za rok 2022 a aktuální zprávy ze společnosti GEVORKYAN

15.02.2023

Společnost GEVORKYAN, a.s. v roce 2022 vykázala tržby na úrovni 58,8 mil. EUR, což znamená jejich 9% meziroční růst...

Společnost GEVORKYAN, a.s. v roce 2022 vykázala tržby na úrovni 58,8 mil. EUR, což znamená jejich 9% meziroční růst a překonání plánu. Zisk EBITDA meziročně vzrostl o 14 %.

Globální dodavatel a technologický lídr v oboru práškové metalurgie, společnost GEVORKYAN, a.s., uveřejňuje své předběžné finanční výsledky za fiskální rok 2022 a aktuální zprávu o investiční a provozní činnosti nejen v návaznosti na své červnové IPO.

Společnost GEVORKYAN, a.s. v roce 2022 dosáhla na tržby z prodeje výrobků a služeb na úrovni 58,77 mil. EUR a na zisk EBITDA 18,15 mil. EUR, což implikuje další zvýšení EBITDA marže na úroveň 30,88 %. U tržeb to znamená ve srovnání s předchozím rokem 9% růst a překonání jejich plánované hodnoty o téměř 300 tis. EUR. Potvrdila se tak avizovaná akcelerace finančních výsledků, ke které u společnosti dochází ke konci roku. Co se týče zisku EBITDA, tak ten ve srovnání s předchozím rokem vzrostl o 14,24 % a jeho plánovaná hodnota byla naplněna z více jak 95 %. U zisku EBITDA je rovněž patrná akcelerace ke konci roku, která byla mírně zbrzděna náklady souvisejícími s růstovými plány společnosti, jejichž efekty se pozitivně projeví v roce 2023.

V roce 2022 společnost GEVORKYAN, a.s. dále vykázala provozní zisk na úrovni 9,13 mil. EUR, což v porovnání s předchozím rokem představuje nárůst o 18,84 %. Výsledek hospodaření po zdanění pak činil 3,76 mil. EUR, což představuje růst o 64,87 % oproti předcházejícímu roku.

Vybrané položky finančních výsledků za celý rok 2022 a jejich porovnání s předchozím rokem a s finančním plánem je možné vidět v tabulce níže. Zároveň upozorňujeme, že veškeré informace o finančních výsledcích jsou předběžné a jako takové podléhají pravidelnému auditu společnosti Ernst & Young.

V roce 2023 se společnost bude soustředit na pokračování realizace svých rozvojových plánů, které investorům představila v rámci úpisu svých akcií na trhu PX Start Burzy cenných papírů Praha v červnu loňského roku. Výše uvedené a dosavadní průběh uskutečňování zmíněných rozvojových plánů společnosti dává reálný předpoklad k tomu, že splní finanční plán i v roce 2023.

tabulka financí gevorkyan

Aktuální zprávy ze společnosti

  • V průběhu 4. čtvrtletí roku 2022 společnost pokračovala v realizaci svých rozvojových plánů. Příkladem lze zmínit následující události:
  • V prosinci byla společnost GEVORKYAN, a.s. zařazena do báze indexu PX-GLOB a zařadila se tak po bok největších společností na celé pražské burze. Tisková zpráva vztahující se k zařazení společnosti do indexu je dostupná zde.
  • V prosinci proběhla vykládka dalších lisů značky Gasbarre (220t CNC kalibrovací lisy), které jsou v současnosti již umístěné v nové výrobní hale a jejich instalace je těsně před dokončením. Oficiálně se přístavba nové haly nazývá „úsek kalibrace“.
  • Na začátku roku 2023 proběhla vykládka dalších lisů Gasbarre, které se aktuálně vybalují a v nejbližších dnech bude probíhat jejich instalace.



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top