investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Equinor a TotalEnergies dosáhly rekordních zisků

08.02.2023

Vysoké zisky obnovily kritiku ropného a plynárenského průmyslu...

Přední evropské energetické společnosti Equinor a TotalEnergies vykázaly za loňský rok rekordní zisky díky vyšším cenám ropy a zemního plynu. Francouzský ropný gigant TotalEnergies dnes oznámil, že jeho čistý zisk se loni zdvojnásobil na 36,2 miliardy dolarů (zhruba 800 miliard Kč). Norský producent ropy a zemního plynu Equinor pak čistý zisk více než ztrojnásobil na 28,7 miliardy dolarů.

Společnost Equinor, ve které vlastní většinový podíl norský stát, se v loňském roce stala největším dodavatelem zemního plynu do Evropy. Vystřídala tak na této pozici ruský Gazprom, který dodávky do Evropy výrazně omezil v důsledku války na Ukrajině. Omezení dodávek z Ruska loni vedlo k prudkému nárůstu cen zemního plynu na evropském trhu.

"V roce 2022 jsme reagovali na energetickou krizi a přispěli k energetické bezpečnosti," uvedl v dnešní tiskové zprávě šéf společnosti Equinor Anders Opedal. "Díky silným provozním výkonům jsme dosáhli rekordních výsledků," dodal.

Rekordní zisky za loňský rok již dříve ohlásily také další velké energetické společnosti z Evropy i Spojených států. Britský ropný gigant Shell loni například vydělal téměř 40 miliard dolarů a americký ExxonMobil dokonce 59 miliard dolarů, což představuje rekordní firemní zisk pro celý západní ropný průmysl.

Vysoké zisky obnovily kritiku ropného a plynárenského průmyslu a vedly k výzvám k vyššímu zdanění tohoto odvětví. Některé evropské země už zavedly daň z mimořádných zisků energetického sektoru. Chtějí tak získat peníze na financování kroků, které mají zmírnit negativní dopady vysokých cen energií.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top