investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Elektřina zdražuje nejvíce od roku 2009

25.02.2019

V lednu došlo k meziročnímu zvýšení cen zemědělských výrobců o 4,4 procenta...

V lednu došlo k meziročnímu zvýšení cen zemědělských výrobců o 4,4 procenta. U zeleniny můžeme hovořit o cenovém šoku, kdy se ceny za uplynulý rok zvýšily o 82,5 procenta. K vysokému růstu cen došlo u brambor a obilovin, které se používají jako výchozí surovina do široké škály potravinářských výrobků. Oproti tomu ceny ovoce klesly o 54,3 procenta. Dynamický vývoj v cenách zemědělských výrobců byl způsoben extrémním počasím, které se vyznačovalo teplem a suchem.

Ceny průmyslových výrobců meziročně vzrostly o 2,9 procenta. Vyšší ceny v průmyslu odráží růst ceny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou o 9,3 procenta, což byl nejvyšší nárůst od roku 2009. Vyšší ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu budou ovlivňovat náklady napříč většinou odvětví v ekonomice. Lze proto očekávat růst cen u továrních výrobků. Pravděpodobně dojde rovněž k růstu cen ubytovacích a stravovacích služeb.

 

Ceny betonových, cementových a sádrových výrobků vzrostly v lednu meziročně o 7,2 procenta. To odráží zvýšenou poptávku po stavebních pracích, která byla vyvolána růstem cen nemovitostí. Samotná cena stavebních prací vzrostla o 4,0 procenta. Materiály a výrobky spotřebovávané ve stavebnictví zaznamenaly cenový růst o 4,9 procenta. Na základě tohoto vývoje lze očekávat, že výstavba nových nemovitostí bude prodražena o rostoucí náklady ve stavebnictví, což může vést k dalšímu tlaku na růst cen v rámci realitního trhu.


Využijte příležitosti

Svěřte své finance do správy odborníků a užijte si více klidu i volného času. Zanechte zde kontakt a vybereme společně nejvhodnější strategii pro vaše přání a potřeby.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Uzavírání jaderných elektráren v Německu, vysoká cena emisních povolenek a tlak na produkci energie z obnovitelných zdrojů vedou ke skokovému zdražování elektřiny. Dražší elektřina se postupně projeví v růstu cen továrenských výrobků i ubytovacích a stravovacích služeb."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top