investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Druhý den stávky ve Francii omezil výkon jaderných elektráren

11.12.2020

Zaměstnanci francouzské energetické skupiny EDF už druhý den stávkují kvůli plánované reorganizaci...

Zaměstnanci francouzské energetické skupiny EDF už druhý den stávkují kvůli plánované reorganizaci podniku. Dnes jejich protest vedl k utlumení výkonu jaderných elektráren Penly a Paluel, informovala odborová organizace CGT. Ta zaměstnance vyzvala k další stávce na 17. prosince.

Celkový výkon francouzských jaderných elektráren dnes v 9:00 SEČ činil 43.265 megawattů, zatímco ve čtvrtek ve stejnou dobu to bylo 46.448 megawattů, informoval provozovatel přenosových sítí RTE. Tento pokles se rovná výkonu zhruba tří jaderných reaktorů.


Čtvrteční stávka výkon jaderných elektráren ovlivnila méně, vyvolala však mírný pokles výkonu vodních elektráren. Podle EDF se čtvrtečního protestu zúčastnila bezmála třetina zaměstnanců, zatímco minulý měsíc jich stávkovala necelá čtvrtina.


Odborová organizace CGT má za to, že společnost počet stávkujících nadhodnocuje. Její zástupce Thierry Raymond uvedl, že do jaderných elektráren ve čtvrtek dorazilo podle odhadů odborů 1101 z 1241 stálých zaměstnanců, tedy bezmála 89 procent.


Dnešní protest vedl ke snížení výkonu třetího reaktoru elektrárny Paluel o 1070 megawattů a prvního reaktoru elektrárny Penly o 780 megawattů, dodal Raymond. Odbory se obávají, že reorganizace státní EDF, o které Paříž jedná s Evropskou unií, povede k rozpadu a privatizaci skupiny.


Zdroj: ČTK



"Koronavirová krize vedla k omezení spotřeby průmyslových komodit. Díky tomu se snížily burzovní ceny ropy, elektřiny i zemního plynu. S postupnou obnovou globálního hospodářství se však budeme muset připravit na zdražování těchto komodit. To může udělat čáru přes rozpočet mnohým rodinám."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top